Pefkin – Observation of land and sea

Sonido Polifonico SP040

Pefkin is een van de dragende muzikanten in het neo/altfolkwereldje. Haar catalogus is indrukwekkend met albums met een korte speelduur en in zeer gelimiteerde oplagen. Ze lijkt daarmee haast een mythe, maar staat met beide benen in de grond.

De Britse Gayle Brogan uit Ayrshire maakt langzaam voortschrijdende muziek, alsof een bloemknop bij dagenraad ontspruit. De natuur is haar inspiratiebron. Zo ook het laatste album Observation of land and sea, waarop ze in klanken de invloed van wind op land en zee neerlegt. Dat doet ze met een handjevol instrumenten (synthesizers, viool), effectpedalen, veldopnamen en geluidcreaties en een omfloerste stem. Het resulteert in een mystieke, devote ambient sound, waarbij opgewekte en sombere sferen elkaar afwisselen. 

Crested Wavelets on Inland Water is de meest songgerichte track, met duidelijke vocalen op een melodie die gevormd wordt door drones middels de viool, gepaard aan een solo die van een draailier afkomstig had kunnen zijn. Afsluiter Loose Papers klinkt als een koraal met een diep spiritueel karakter. Het werk van de Brian Eno van de altfolk is niet voor iedereen weggelegd, maar is interessant om mee kennis te maken

Scroll naar boven