Pekel – Delta

Delta
(OPA, PEK 10, )

De groep Pekel viert het (ruim) dertigjarig bestaan met een bijzonder fraaie uitgave: de 70 minuten durende cd Delta werd gestoken in een 50 pagina’s tellend boek, waarin teksten, akkoorden en achtergrondverhalen zijn opgenomen van 16 nieuwe, zelfgeschreven maritieme nummers. Bovendien werd een kaart van de Delta anno 1634 van de Hollands-Zeeuwse rivierdelta, voorzien van een QR-code om filmpjes op YouTube te kunnen bekijken. Een totaalpakket dus, dat smaakvol en gedegen werd uitgewerkt.

Theo Schuurmans (zang, fluit, doedelzak, mondharp, cajon), Peter Moree (zang, gitaar, cister), Erno Korpershoek (zang, accordeon) en John Bazuijnen (contrabas, ukelelebas, gitaar, zang) kennen elkaar al heel lang, Moree en Korpershoek zaten in de zeventiger jaren beiden in de groep Perelaar. Eind jaren tachtig staken de heren de koppen weer bij elkaar om een nieuwe folkgroep te starten, die zich minder op boerenvreugde zou gaan richten, maar meer op de dagelijkse beslommeringen van de zeeman. De als laatste toegetreden Bazuijnen zit er nu een kwart eeuw bij.

Sterke kanten van Pekel zijn de meerstemmige zang en de dicht bij de grond staande, maar toch creatief vormgegeven teksten. Dat ze hun onderwerpen goed treffen, blijkt uit de hoeveelheid covers die door talloze shantykoren van hun eigen repertoire werden gemaakt. Soms kan Pekel heel subtiel of sociaal bewogen uit de hoek komen, soms is het rauw of op het randje van wat smaakvol genoemd kan worden. Maar die reikwijdte maakt het juist levendig. Luister bijvoorbeeld eerst naar De zee en het meisje en daarna naar Zeeziek.
Delta is opnieuw een waardevolle toevoeging aan de catalogus van Pekel, misschien wel hun meest consistente uitgave tot nu toe. En het lijdt geen twijfel dat er nummers van deze cd terecht komen op het repertoire van de nodige shantykoren.

Scroll naar boven