Pellen, Mishra, Krisnamurthy, Edouard, Barou – Ganga Procession

Ganga Procession
(Coop Breizh CD1113)

Een samenwerking tussen drie Bretoenen en drie klassiek Indiase muzikanten levert Ganga Procession op. Ronan Pellen (cister), Jacques Pellen (gitaar), Sylvain Barou (houten dwarsfluit, bansuri), Sukhdev Mishra (viool). Satish Krisnamurthy (mridangam, kanjira) en Prabhu Edouard (tabla, kanjira) hebben allen op een of andere manier wel iets met elkaar te maken: uit eerdere projecten als Celtic Procession, Istan trio, Thali gang.
Alle stukken zijn eigen composities, dus verwacht geen aangepaste gavotten, andro’s of walsen, maar muziek die connecties met de Bretonse en Indiase roots heeft, doch volkomen eigentijds is en klinkt. Naast het unieke karakter van de composities zijn de instrumentale bezetting en de arrangementen uitzonderlijk. Wat te denken van een voortkabbelende cister met improviserend vioolspel vol glissandi, een heftig trommelende tablaspeler die onnavolgbaar wordt begeleid door een dwarsfluit?
Toegegeven, je moet de cd een paar keer beluisteren om alle finesses naar waarde te schatten. Het is dan ook geen doorsnee en zeker geen makkelijk album. Maar hoe vaker je het hoort, hoe vertrouwder worden de klanken.
Eén uitzondering en die begint al bij de eerste tonen. Waar ken ik dat van? En jawel, na enige tijd ontdek je de melodie. Een Bretoens-Indiase 21e eeuw instrumentale versie van de eind jaren zestig hippie cultsong Woodstock. Prachtige, eigenzinnige bewerking met een gedurfde aanpak. Heerlijk dit soort vrijdenkers…

Scroll naar boven