Pete Seeger – Pete Seeger in England

Pete Seeger England

PeteSeeger in England
(Fellside FECD 273)

 

In 1959, toen Pete Seeger nog volop verwikkeld was in zijn proces voor ‘The House Committee of Un-American Activities’, kreeg hij toestemming om te reizen. In de St. Pancras Town Hall in Londen trad hij in oktober op. Het concert werd opgenomen en uitgebracht op 99 dubbel-lp’s. De eerste schijf van de nu verschenen dubbel-cd is geremasterd van deze lp’s, omdat de opnametapes zijn verdwenen. Ondanks dat is de kwaliteit opmerkelijk goed.

In 1962 werd Seeger ontslagen van rechtsvervolging, maar van een normaal leven was voor hem in de VS nog geen sprake. Boycots door zaaleigenaren en TV-stations kwamen regelmatig voor. Het was een van de redenen dat hij weer op reis ging en opnieuw in Engeland optrad. De tweede cd is de registratie van een concert in februari 1964 in de Free Trade Hall in Manchester.

Uiteraard zingt Pete Seeger en speelt hij banjo tijdens beide concerten. Daarnaast neemt hij ook een fluit en een 12-snarige gitaar ter hand. Op dat laatste instrument blijkt hij uitstekend uit de voeten te kunnen.

Tijdens het eerste concert waren Seegers liedjes en zijn wisselwerking met het publiek nog niet zo bekend. Ook passeren er minder bekende songs. Hoewel, Which side are you on en Abi-yo-yo stonden toen ook al op het repertoire.

Tijdens het tweede concert klinken al meer liedjes die nauw met Seeger zijn verbonden (o.a. We shall overcome). Bovendien verricht hij wat promotiewerk voor zijn toen nog onbekende collega’s zoals Tom Paxton (What did you learn in school today) en Malvina Reynolds (Little boxes). Hoewel hoorbaar is dat de Amerikaan toen al zijn typische concertcharisma uitstraalde, is de publieke reactie in vergelijking met zijn latere optredens toch duidelijk meer ingetogen. Behalve dan van de dame die tijdens het eerste concert luid en duidelijk laat horen dat ze aanwezig is: Peggy Seeger, de zus van Pete.

Scroll naar boven