Peter Bellamy – The maritime suite

The maritime suite
(Fellside FECD284)

Peter Bellamy was een tragisch figuur. Een van de belangrijkste creatievelingen in de Britse folk, maar hij heeft nooit de waardering gekregen die hij verdiende. Zwaar ontmoedigd maakte hij in 1991 een eind aan zijn leven. Daarna ontstond, zoals vaker, de belangstelling. Hedendaagse muzikanten als Jon Boden etaleren de bewondering voor Bellamy.
Zijn The Transports was de eerste ‘folkopera’ en één van zijn vele speciale projecten. Zomaar wat losse liedjes achter elkaar op cd opnemen was er voor hem niet bij. Hij maakte thema cd’s rond verhalen, gedichten van Rudyard Kipling en ook de Maritime suite is een samenhangend geheel.  De suite ontstond in 1982 met het nationaal marinejaar en de Falklandoorlog als aanleiding. Bellamy verzamelde liederen en gedichten, die hij zelf weer op muziek zette en bijna vanzelfsprekend ook wat Kipling materiaal.
Onder de traditionals onder meer Sir Patrick Spens en The death of Nelson. Bellamy zingt weer vol overtuiging met zijn kenmerkende virbrato, beter dan ooit haast. Wellicht omdat hij de begeleiding over laat aan celliste Usrsula Pank en Dolly Collins (piano) die ook de arrangementen voor rekening neemt. Collins is de perfecte aanvulling voor Bellamy’s geornamenteerde zang. De suite kent twee delen met beide zeven songs.
De cd wordt aangevuld met vijf bonustracks. Dit zijn thuis- of liveopnamen, drie ervan a capella en twee met begeleiding van zijn concertina. Bijzonder is dat dit oude werk nooit een officiële uitgave kende. In de jaren zeventig durfde de platenmaatschappij het niet aan. De suite kende slechts een (gedeeltelijke) uitzending op BBC2 en Bellamy had een zelfgeproduceerde cassetteopname die hij verkocht tijdens voorstellingen. Beiden, niet de originele opnamen maar kopieën, werden met moderne technieken gerestaureerd.
Het is terecht dat Fellside na bijna veertig jaar alsnog de première van dit bijzondere project van een bijzondere muzikant realiseert.

Scroll naar boven