Peter Blanker & Izak Boom – Van nu af aan

Van nu af aan
(PBIB 2020, www.peterblanker.nl of www.izakboom.nl)

Voordat Peter Blanker in 2003 besloot te verhuizen naar de Shetlandeilanden, speelde hij jarenlang samen met multi-instrumentalist Izak Boom. Nadat Blanker terugkeerde naar Nederland, werd tevens het contact met Izak weer aangehaald. Ze werkten een jaar lang aan de opnames, die nu te beluisteren zijn op de cd Van nu af aan.

Peter Blanker is nu 81 jaar, maar zijn stem klinkt nog steeds uitstekend. Izak Boom speelde een niet onaanzienlijk aantal instrumenten in (piano, gitaar, mandoline, banjo, ukelele, accordeon, traporgel), zong mee en verzorgde tevens de opnames, geluidsmix en de mastering. Een drietal andere muzikanten verleenden hun medewerking: Jeroen Zijlstra (trompet), Christian Grotenberg (saxofoon) en Arthur Bont (slagwerk).

Twintig nummers zijn te vinden op Van nu af aan. Voor de meeste daarvan leverde Peter Blanker een zelfgeschreven tekst om een vertaling aan. In een kwart van de gevallen componeerde hij ook de melodie. Iets meer dan een kwart van de melodieën kwamen uit de koker van Izak Boom. Er werd ook gebruik gemaakt van werk van Georges Brassens, Jules de Corte, Buffy St. Marie en Francis Lemarque. Alles bij elkaar een sterk en afwisselend repertoire. Oud werk opgepoetst, smaakvolle covers ingezet en prima nieuw werk gemaakt.

Nummers die er uit springen zijn het titelnummer, Vlinders (met een melodie van Jan van der Voort), Op de schans (over Peter’s geboortegrond) en Afscheid van Delfshaven. Curieus is Goed voer, een lied dat Jules de Corte ooit schreef voor de Zangeres Zonder Naam, maar door haar niet werd opgenomen omdat de producent er geen hit in zag. Peter en Izak zijn beiden grote Jules de Corte fans. De melodie van een Schots folklied werd gebruikt voor De bodem van de zee.
Het 24 pagina’s dikke cd-boekje bevat veel achtergrondinformatie, de teksten van alle liedjes en mooie plaatjes.

Peter Blanker heeft aangegeven dat dit zijn sluitstuk vormt. Wat mij betreft mag er nog best een hoofdstuk aan worden toegevoegd. Mocht het de laatste uitgave blijken te zijn, dan is het een waardige afsluiting.

Scroll naar boven