Peter Koene overleden

peter koeneZondag 9 juni is Peter Koene (1948) overleden. Niet alleen was hij een van de pioniers van de Nederlandse folkrevival van de jaren zestig/zeventig en verder, tevens was hij een van de mensen die de folkgids Janviool van de grond af vorm gaven. Peter was een tijdlang hoofdredacteur en een hele periode voorzitter van de Stichting Janviool.
Ook toen het magazine werd omgevormd tot new Folk Sounds was Peter van de partij.
Toen Peter in 1990 als redacteur stopte, vond de redactie het tijd om hemzelf eens in de schijnwerpers te zetten. Reinout Koperdraat maakte een vijf pagina’s tellend artikel over Peter, dat ook nu nog de moeite waard is om te lezen. Hier is een link naar Peter Koene’s folk, febr.1989)

Natuurlijk heeft Peter veel meer betekend voor de Nederlandse folkmuziek dan zijn werk voor Janviool. Hij werkte ook voor de Stichting volksmuziek Nederland, en leverde regelmatig bijdragen aan onze collega’s van Folkforum. Hij maakt een eigen radio-programma onder de naam Dutch Folk Radio. Hij speelde veel en met velen. Maar bovenal was het een heel aardige vent. Lief, open, geïnteresseerd. “De besten gaan het eerst“, zegt men, en dat kunnen we in dit geval met de beste wil van de wereld niet tegenspreken.

Veel sterkte aan degenen die om Peter heen staan/stonden. Het heeft veel weg van het einde van een tijdperk.
Zie ook zijn eigen archiefwebsite.

Scroll naar boven