Philip Kroonenberg – Wherever you are


Wherever you are
(Excelsior EXCEL96776 (LP) & EXCEL96777 (CD)

Philip Kroonenberg speelde lange tijd samen met Ad van der Veen in het duo Personnel. De naam van laatstgenoemde duikt vaak (uiterst positief) op bij New Folk Sounds, die van Kroonenberg eigenlijk bijna nooit. En als dat al gebeurt, is het steeds in een bijrol. Het is niet dat Philip Kronnenberg geen platen uitbrengt, en dat zijn muziek niet zou passen in de kaders van het magazine. Wherever you are is echter de eerste solo-plaat van de zanger-gitarist die in dit magazine wordt besproken. Een heel persoonlijk album.

Zes jaar na een eerdere kankerdiagnose sloeg eind 2022 het noodlot nogmaals toe bij Jellie Brouwer, de grote liefde van Philip Kroonenberg. Ze werd gediagnosticeerd met een totaal andere, ongeneeslijke vorm van kanker. Ze overleed uiteindelijk in juni 2023. Wherever you are staat in het teken van deze bewogen periode van ziekenhuisbezoek, leven tussen hoop en vrees en uiteindelijk het afscheid. Het album luistert als een fotografisch verslag van een intens, bewogen halfjaar.

De vijftien tracks op het album nam Kroonenberg op met zijn akoestische gitaar en liet de verdere instrumentatie spaarzaam. Reyer Zwart speelt contrabas en harmonium. Twee van zijn drie dochters zijn te horen: Dunya speelt piano op twee tracks en Patsy zingt vaak tweede stem en schreef mee aan de muziek van het nummer Alone. Derde dochter Lynn schreef mee aan Angel, maar is niet op het album te horen. De betrokkenheid van alle gezinsleden is belangrijk voor het verwerkingsproces, stel ik me zo voor.

Je hoort de urgentie in de stem van Philip. De stem van Patsy zorgt voor een lichtere touch. Door de sobere begeleiding ligt daar ook de nadruk. De nummers op de cd vertellen het verhaal van het ziekteproces en de uitkomst in chronologische volgorde. Dicht bij het leven, dichter wellicht nog bij de dood. Zoals het is.

Een folk album van nu.

Website: www.philipkroonenberg.com

Scroll naar boven