Pierre Bensusan – Azwan

Azwan
(Le Triton TRI 21563)

De meester van de DADGAD gitaar flikt het weer. Azwan is weer een studio album en de opvolger van het onderscheidde triple album Encore-Live. Dankzij de technische mogelijkheden van de studio is het zowat een soloproject geworden van de Frans-Algerijnse tokkelaar. Op twee tracks wordt hij bijgestaan door contrabassist Stephane Kerecki. Jean-Marie Ecay (nylonsnaar gitaar) en Christophe Cavero (viool, viola) doen elk op één track mee.

De 12 tracks zijn eigen composities en hebben weer iets van de harmonische glans uit eerdere albums in zijn carrière. Uiteraard improviseert Bensusan op het ingezette muzikale thema, maar het zijn verfijningen en variaties in plaats van gepriegel en gepingel. Ook de soms overdadige toonsoortwisselingen of majeur/mineur wijziging zijn beperkt tot een minimum en indien, dan zijn ze effectief.

De composities op Azwan blinken vooral uit door hun melodische structuur en de van Bensusan zo gekende heerlijke harmonieën. Je zou de tunes meer als folk dan  – vooral de teneur op latere albums van de gitarist – jazzy kunnen bestempelen. Balkangeles en Without you zijn de spreekwoordelijke uitzondering, maar zelfs die nummers zijn niet te versmaden.
Na een geïmproviseerd intro belandt Bensusan in Return to Ireland in een fraaie ‘ouderwets’ nieuw gecomponeerde Ierse deun. En luister eens naar het eenmansorkest nummer Wee dander: melodie, akkoorden en bas in de handen van één man met swing en swung.

Zoals altijd is de productie van Bensusan’s albums op en top: helder geluid, voldoende dynamiek, direct en toch met transparantie.

Scroll naar boven