Piri Reis – Contemporary modal music

Contemporary modal music
(Michiel van der Meulen (eigen beheer) / Xango Music Distribution)

De zes composities op deze cd zijn allen afkomstig van de Nederlandse componist Michiel van der Meulen. In zes dagen tijd werden ze op Kreta door Griekse muzikanten opgenomen: Maija Katsouna (percussie), Yorgos Mavromanolakis (oud), Giorgos Papaioannou (viool), Manolis Kanakakis (kanun) en Harris Lambrakis (ney).
De muziek is echter geïnspireerd op de Ottomaanse cultuur en muzikaal gelinkt met de makam uit de oosterse muziek. De titel verwijst naar de middeleeuwse Turkse cartograaf Piri. Net als de cartografie is de muziek gedetailleerd, gestructureerd, maar laat ook volop ruimte over voor interpretatie en zelfs variatie, leidend tot een reis met – wellicht – bekende bestemming, maar met voldoende verrassingen, verwondering en ontdekkingen.
Vaak is de muziek unisono: kanun, oud en ney spelen dezelfde melodie, gevolgd door de viool, met ondersteuning van percussie. De modaliteit is bepalend in deze muzikale verplaatsing, niet het gekende polyfonische akkoordensysteem zoals we dat in de Westerse muziek kennen. De composities worden voldoende uitgewerkt, met een speelduur die de gemiddelde song voorbijstreeft. Toch had de cd – die net geen veertig minuten duurt – voor mij gerust langer mogen zijn. De enige smet op een prima product.

Scroll naar boven