Plaisir d’amour – Nachtvlucht

Nachtvlucht
(eigen beheer: )

Plaisir d’amour is een Nederlands duo met harpiste Anouk Platenkamp en violist Jos Koning. Die laatste behoort zowat tot de mastodonten in de Nederlandse folkmuziek, al zijn zijn bijdragen nog wezenlijk van belang. In eigen beheer werd de cd Nachtvlucht opgenomen.
Buiten kijf staat de instrumentbeheersing van de twee muzikanten. Van Jos is bekend dat het een zeer begenadigd fiddler is, Platenkamp heeft een klassieke studie op de pedaalharp achter de rug, maar legt zich de laatste jaren vooral toe op de Keltische harp. Toch doet de benadering van de meeste nummers wel wat klassiek aan.
De 17 nummers zijn te categoriseren in een breed scala van stijlen en herkomst. Zo opent de cd met twee traditionele Zweedse polka’s. Die worden naar mijn idee te lang doorgezet. Daarna een medley van drie Bretonse traditionals, waaronder het bekende Tri Martolod. Deze uitvoering is zeer verrassend. En zo kom je nog een Duits neo-romantisch, een Vlaams, Nederlands(talig) en Zweeds lied tegen, Ierse en Schotse traditionals en nog meer Zweedse en een Noorse traditional plus wat eigen composities van Koning. Dat is wel heel erg veel van het goede. Het is een verzameling van losse eenheden. Ik kom nu niet in een flow.
Het echte pijnpunt ligt bij de instrumentatie noch de arrangementen, maar wel in de zang. Koning heeft een breekbare, onvaste en wat ruwe stem, die van Platenkamp is sterk geschoold en gedragen met een hinderlijke vibratie. Ik heb een van de mooiste Nederlandstalige liederen O dag, o langgewenste dag dan ook niet uit kunnen luisteren. Soms gaat het instrumentaal was stroef. Monaghan’s jig loopt stram en geforceerd. Daarnaast vind ik de opnamen weinig dynamisch, alsof er ‘op afstand’ gemixed is.
Goed, Plaisir d’amour speelt voor de lol, maar het beperken van stijlen en eenheid in het repertoire creëren geeft meer vastigheid. En zoek een goede zanger(es) of houdt het instrumentaal.

Scroll naar boven