Plantec – Live Festival Interceltique de Lorient

Live Festival Interceltique de Lorient
(Plantec 2018)

Ze profileren zich als eigenzinnig, alternatief, buitenbeentjes. Ze zijn het ook. Het trio heeft een merkwaardige samenstelling, waarbij Yanniek Plantec (gitaar) en Odran Plantec (bombarde) nog wel in het vakje ‘folk’ passen, maar Gabriel N’Dombi D’Otala (ofwel DjiBril) met zijn elektronische wonderdoosjes met knoppen, schuiven, meters en wat al niet meer.
Dat is het eigenzinnige van het trio, want het speelt eigentijdse op de traditie gefundeerde Bretonse dansmuziek. Alle composities zijn door Plantec zelf gecreëerd, maar kennen gekende (gavotte, bourree, andro, rondes, Polka en circle circassien) en minder gekende (dans Keff, pach pi, kost er hoet) ritmen.
Zo, heb je gelijk een staalkaart aan wat er op de Fest-noz in Bretagne allemaal voorbij komt. Met z’n drieën maken de drie jongelingen een hoop herrie, maar dan in positief opzicht. Zeer dynamisch met de gitaar als stuwende kracht, de bombarde als (solo) melodie-instrument en de elektronica als sfeer, basis en verbindende schakel in dit alles.
Live werd opgenomen op het Festival Interceltique in Lorient en om helemaal in the mood te komen krijg je naast de cd ook een beeldende registratie van dit concert. Je hoeft die DVD niet op te zetten om (op de CD) al te horen hoe enthousiast het publiek is.
Met een groep als Startijenn vormt Plantec de verbinding tussen de oude generatie folkmuziek met de toekomst. Want als je jongeren wilt blijven interesseren voor de traditionele muziek, hun roots, dan is de weg die Plantec bewandelt de juiste afslag: eigentijds, eigenzinnig, gedreven, gedurfd, energiek, opzwepend, meeslepend, decibels en bezinning.

Scroll naar boven