Planxty – One night in Bremen

One night in Bremen
(MIG 02062 CD)

Op 24 april 1979 gaf Planxty een concert in de UNI-Mensa van de Bremense universiteit. Het concert werd opgenomen door Radio Bremen en verschijnt nu als cd. Het repertoire bestaat grotendeels uit de songs en tunes van het album After the break, dat pakweg een jaar daarvoor verscheen. Het was het reüniealbum van de originele bezetting Irvine, Lunny, Moore en O’Flynn, aangevuld met fluitist Matt Molloy. Het wordt aangevuld met enkele standaards als Raggle taggle gypsy/ tabhair dom do Lamh en wat solowerk, gearrangeerd voor het vijftal als Nancy Spain en The bonny light horseman.
Muzikaal geen enkele weerklank. Planxty speelt onbevangen en de virtuositeit druipt er van af. Helaas is er op de geluidskwaliteit meer aan te merken. Het lijkt alsof het een ruimtelijke opname is, niet direct van de mixing desk. Zo hoor je flesjes omvallen in You rambling boys of pleasure en hier en daar stemmen tussen, maar ook tijdens de nummers. Daarnaast is de mix afstandelijk. In The bonny light horseman wordt de leadzang van Irvine in het refrein volkomen weggedrukt door de koorzang van de anderen. Idem met Christy Moore’s leads in The good ship Kangaroo. Ook komen sommige instrumenten te hard door in relatie met anderen in de mix. Dat verschilt overigens per nummer.
Ik kan me niet voorstellen dat de oorspronkelijke tapes niet opgepoetst zijn, dus ga ik er maar vanuit dat de originele opnamen gewoon niet beter toestaan. Blijft echter het feest van herkenning. En het bewijs hoe goed – ook live – de be(kend)ste Ierse folkgroep aller tijden wel niet was. Luister maar eens naar de schitterende live versies van The good ship Kangaroo, Smeceno Horo of The rambling siuler. Jeugdsentiment wellicht voor velen, maar wel van een verdomd goed niveau.

Scroll naar boven