Planxty Piper Liam O’Flynn overleden

Op 14 maart overleed Liam O’Flynn. Zijn naam zal altijd verbonden zijn met Planxty. Hij maakte deel uit van het roemruchte gezelschap dat Christy Moore begeleide op zijn tweede soloalbum Prosperous, waaruit Planxty voortkwam. Vanaf de oprichting tot aan de break en met alle reünies die daarop volgden was hij betrokken bij de groep die de Ierse folk een nieuw elan gaf.

Na de eerste break van Planxty begon hij aan een solocarrière, die altijd in de schaduw stond van de andere grote meneren uit de formatie, Christy Moore, Andy Irvine, Paul Brady en Donal Lunny. Dat kenmerkt wel de bespeler van de uillean pipes en whistles. Hij was geen (front)man die in de schijnwerpers stond. Hij zat letterlijk, op een stoel of kruk, gedwongen door zijn instrument.
O’Flynn was een bescheiden persoon, maar met een grote dosis humor en een uiterst vakkundig bespeler. Zijn beheersing van het instrument is ongekend. Niet alleen de chanter (melodiepijp), maar tevens het gebruik van de regulators, zeg maar ‘de akkoordenbak’ van de doedelzak (zie voorbeeldfilmpje).  Hij liet zijn instrument spreken, dat hoefde hij zelf niet te doen. Je kan hem typeren als iemand uit de traditionele schoof. Niet gek als je ooit les hebt gehad van Leo Rowsome en zegt beïnvloed te zijn door de grote Ierse doedelzakspelers Willie Clancy en Séamus Ennis.
Toch ging O’Flynn samenwerking buiten het geijkte traditionele kader van de Ierse folk niet uit de weg. Hij had een belangrijke rol in de Brendan Voyage, een suite speciaal gecomponeerd voor Uillean pipes door Shaun Davey. Maar je kan O’Flynn ook terughoren in of bij de muziek van onder meer The Everly Brothters, Kate Bush, Mark Knopfler, Sinead O’Connor, Mike Oldfield en Emmylou Harris. Hij werkte geruime tijd samen met de avant-garde popmuzikant John Cale en componeerde eveneens filmmuziek.
Liam O’Flynn overleed na een lang ziekbed op 14 maart.

 

Scroll naar boven