Playing for the man at the door

Playing for the man at the door
(Smithsonian Folkways Recordings)

De ondertitel van deze door het Amerikaanse Smithsonian Institute uitgegeven box-set met drie cd’s (of zes lp’s) en een 128 pagina’s tellend boek is Field recordings from the collection of Mack McCormick, 1958 – 1971. McCormick verzamelde sinds de jaren ’50 met name blues muziek in Texas, West-Louisiana, Oost-Texas en delen van Arkansas en Oklahoma. Dat leidde tot een enorme hoeveelheid opnamebanden, dozen vol met aantekeningen, manuscripten, interviews, foto’s en wat dies meer zij. Een tot nu toe grotendeels onbekend gebleven geschiedschrijving van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. McCormick kwam nooit tot publicatie van het overgrote deel van zijn collectie. Nu het Smithsonian de collectie in beheer heeft gekregen, wordt deze belangwekkende verzameling eindelijk openbaar.

Mance Lipscomb

De opnames vonden plaats op zeer verschillende locaties; van nachtclubs tot gevangenissen. Een blanke onderzoeker die voornamelijk zwarte artiesten vast wilde leggen in een tijd dat de ‘Jim Crow’ trauma’s nog volop realiteit waren. Er werden voor de uitgave 66 opnames geselecteerd, die zowat allemaal niet eerder te horen waren. Niet alleen van onbekend gebleven muzikanten, maar ook van grootheden als Lightnin’ Hopkins en Mance Lipscomb.

Het feit dat McCormick de meeste muzikanten aantrof in hun natuurlijke omgeving, waarin ze hun liederen vooral zongen voor de mensen om hen heen – familie, vrienden, buurtgenoten – maakt het een geweldige inkijk in het leven van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de vroege tweede helft van de vorige eeuw. Een document dat zeer de moeite waard is.

Website: https://americanhistory.si.edu

Scroll naar boven