Plunder – Vrijhaven

Vrijhaven
(CMH 21027)

De uit Leeuwarden afkomstige vijfpersoonsgroep Plunder lijkt te zijn vormgegeven volgens een theatraal concept: wij zijn piraten en schuimen de zee af op zoek naar schepen om te plunderen. Wij zijn bijzonder ruw en zuipen zo veel mogelijk. Niemand vertelt ons wat wij moeten doen.

In een flink deel van de liederen op het eerste gedeelte van de cd Vrijhaven, de tweede uitgave van Plunder na een titelloze ep, wordt zo goed mogelijk hierop ingespeeld. Nummers als Het beest is los, Geef je eten, Beschonken vaart, Vrijhaven en Niet aan jou schetsen het beeld van de nietsontziende barbaren, waarmee de groepsleden zich lijken te vereenzelvigen. En waarvoor zanger en accordeonist Lennart Boonstra tekstueel en meestentijds ook compositorisch verantwoordelijk is.

Gelukkig is er ook een andere kant die wordt aangesneden. In nummers als Demonen, Zware golven, Noorderlicht en Het antwoord wordt ruimte geboden aan twijfel, verlangen, angst en verwondering. De meer gevoelige kant dus. Niet moeilijk te raden waar mijn voorkeur ligt.

Plunder kent een stevig geluid, waarin de elektrische gitaar van Jelle Romviel een hoofdrol op zich neemt. Femke Oeverling speelt dwarsfluit en tin whistle en zorgt voor een vrouwelijke vocale inbreng, wat voor een welkome afwisseling zorgt. Zij leverde overigens ook één tekstuele bijdrage. De basgitaar van Serge Bosman en de drums van Tuaq Pijlman zorgen voor een solide basis.

De zangmelodieën zijn nogal vlak en meerstemmig zingen wordt slechts op bescheiden wijze gedaan. Wel regelmatig meegezongen refreinen, kreten en oehhs en ahhs, wat in elk geval sfeer verhogend werkt. Soms denk ik in de uptempo stukken qua muzikale aanpak aan Pater Moeskroen. En dat is geen diskwalificatie.

Voor de cd kreeg Plunder assistentie van een zevental gastmuzikanten, onder andere op mandoline, viool, banjo en zang. Zij vergroten het folkaandeel op Vrijhaven.
Het cd-boekje ziet er geweldig uit en bevat alle teksten van de nummers en bij elke track de exacte bezetting.

Het zal ongetwijfeld een dolle boel zijn bij optredens van Plunder. Zo veel maakt deze cd duidelijk, die uitstekend werd opgenomen, gemixt en gemasterd door Tjaard Walstra.

Scroll naar boven