Podcast Lagelieder over vergeten volksliedjes

Vanaf woensdag 1 juni is de nieuwe KRO-NCRV podcast Lagelieder te beluisteren. In deze zesdelige serie halen Michiel van de Weerthof en Lot Broos iedere aflevering een vergeten volksliedje terug en gaan ermee op pad. Ze zoeken samen uit wat er nog terug te vinden is en hoe de liedjes ook vandaag de dag nog blijven doorzingen. Nieuwe afleveringen van dit muzikale reisverhaal over liedjes, verhalen en overlevering zijn wekelijks beschikbaar via alle podcastapps.

De podcastserie is geïnspireerd op het werk van volkskundige en presentator Ate Doornbosch (1926-2010) die halverwege de 20ste eeuw door heel Nederland reisde en volksliedjes opnam voordat deze dreigden te verdwijnen. De nummers werden in die periode uitgezonden in het populaire radioprogramma Onder De Groene Linde (1955-1993) en zijn sinds 1966 te vinden in de databank van het Meertens Instituut.

De herbewerkingen die in de podcast worden gebruikt zijn gemaakt door de Utrechtse groep Moi, le Voisin, waar Michiel en Lot deel van uitmaken. De opnames zijn afkomstig van het album Hogelieder en de slieder en de kierekarikee (2018), dat te beluisteren is op Spotify en nog steeds in digitale vorm en als cd te bestellen is via Bandcamp.

Lagelieder volgt het pad opnieuw van een aantal liedjes: is het waar gebeurd wat er in deze volksliedjes bezongen wordt? Wat valt er nog van terug te vinden in het heden? Deze zoektocht brengt hen van het noordelijkste puntje in Friesland naar de zuidelijke uithoeken van Nederland.

Scroll naar boven