Ponk – Diedina

Diedina
(SM18001 / Xango Music Distribution)

Ponk is een Tsjechisch trio bestaande uit violist Michal Krystynek, cymbalonspeler Eduard Tomastik en bassist Jakub Nozicka. De formatie brengt wat je kan noemen postpunk of folkpunk. Ik was behoorlijk enthousiast over hun debuut en dat geldt ook voor opvolger Diedina.
Ponk is een concept en productie is goed nagedacht. Neem alleen al dezelfde typografie voor de hoes. Daarmee creëer je een herkenning. Maar ook de schitterende, in een soort van kinderprentenboek gemaakte tray, draagt bij aan het realiseren van het merk Ponk.
Je kan echter van alles bedenken en uitvoeren, het zal uiteindelijk de muziek zijn die moet overtuigen. Ponk is gedreven, behoorlijk energiek, maar ook weer melodisch. Mojo zena, een hilarisch lied over een aan drank gestorven man die door zijn echtgenote met drank weer tot leven wordt verleid, is illustratief.
De muziek van Ponk is onconventioneel. Ze is deels gebaseerd op traditie, zoals het genoemde lied, maar net zo goed herbergt het elementen uit de jazz, punk, rock. Het vervreemde karakter wordt versterkt doordat vrijwel alle vocalen in octaaf gedubd zijn.
Draagt Krystynek de meeste composities aan en is zijn aandeel als zanger groot, het is toch cymbalist Tomastik die de contouren neerzet. Maar vlak de rol van bassist Nozicka niet uit. Zijn strakke, stuwende spel vormt letterlijk de basis voor de bouwstenen van de anderen. Er zijn wat gastspelers (vocalen, strijkinstrumenten) maar het vindingrijke trio klaart de klus grotendeels zelf.
Je krijgt 13 nummers met grote variatie, maar één ding hebben ze gemeen: de totale onvoorspelbaarheid van een maf Tsjechisch trio dat voortreffelijke uitdagende muziek maakt. Helaas ontbreekt ook dit keer hun onvergetelijke cover van Hotel California.

Scroll naar boven