PONK – Postfolklor

Postfolklor
(Ponk / Xango Music Distribution)

Postfolklor is een donker album. Letterlijk – de cd-hoes en inlay kennen een diepzwarte achtergrond – en de liederen zijn doorspekt met dood en doodenge verhalen. Het wordt echter opgekrikt met luchtigheid middels neongroene lettering en smiley-achtige figuurtjes. En het referaat over de al lang overleden folklore en de uit diens as herrezen postfolklore.
Neem het allemaal maar met een korreltje zout, behalve dan dat er uit iets ouds iets nieuws ontstaat. Daar zorgt dit modern folktrio uit Tsjechië wel voor. Oude (traditionele) liederen en melodieën worden bewerkt en aangevuld met hedendaagse composities van de leden Michal Krystynek (viool, zang), Jakub Nozicka (contrabas) en Eduard Tomastik (cimbalon). Met name die laatste gebruikt dat instrument als een toverklankdoos. Met diverse effectapparatuur creëert hij de meest uiteenlopende geluiden, maar altijd traceerbaar als een cimbalon.
Het is lastig de muziek van het trio te omschrijven. Het refereert aan niets bekends, is volstrekt uniek, gedurfd en actueel. Productioneel en muzikaal zit het geheel ijzersterk in elkaar, maar je zal moeten wennen aan deze vorm van folkmuziek. In de jazz zou je het modern jazz noemen, in de popmuziek heet het new wave. En dit is… Postfolklore. Fascinerend.

Scroll naar boven