Film over Shirley Collins

Documentairefilm over Shirley Collins in première op Filmfestival Rotterdam

In de jaren zestig en zeventig was de Britse zangeres Shirley Collins een van de grote namen van de Engelse folk revival. Haar carrière stopte eind jaren zeventig abrupt en dramatisch toen ze door de stemstoornis dysfonie niet meer in staat was om te zingen. De inmiddels tachtigjarige Collins pikte vorig jaar de draad weer op met een verrassend nieuw album, haar eerste sinds 1978.

Op het 47e Internationaal Film Festival Rotterdam gaat de documentaire film The Ballad of Shirley Collins van Rob Curry en Tim Plester op dinsdag 30 januari (aanvang 20.00 uur) in première in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Deze voorstelling maakt onderdeel uit van het Scropitone programma en is gratis toegankelijk.
De filosofie achter dit programma is dat verhalen over muziek tevens een reflectie zijn van cultuur in de breedste zin van het woord. Derhalve is er naast de film een eenvoudige, doch interessante randprogrammering: doel is een interactieve, of in ieder geval geanimeerde avond met live muziek, performances, gesprekken en/of discussies.
Fred Piek, een van de grondleggers van de folkrockmuziek in Nederland en geïnspireerd door de Britse folk in de jaren zestig en zeventig zal acte de presence geven. In de film zelf is is te zien hoe Shirley Collins, onzeker en kritisch op zichzelf, met een kleine groep muzikanten na ruim dertig jaar werkt aan een terugkeer in de schijnwerpers. Een en ander resulteerde in vorig jaar verschenen  nieuwe album Lodestar.
Naast prachtige sensitieve beelden van haar leven op het platteland van Sussex bestaat dit portret van de innemende Collins uit archiefmateriaal en reconstructies. Met veel aandacht voor de reis die zij eind jaren vijftig door het Amerikaanse zuiden ondernam met haar toenmalige partner, musicoloog Alan Lomax, waarbij de twee het beroemde Sounds of the South maakten, opnames van veelal onbekende folk- en blueszangers.

Scroll naar boven