Princess Pangolin en het crowdfunden

Moest je als artiest tien jaar geleden nog leuren met je muziek langs platenlabels, tegenwoordig geeft het internet hele ander mogelijkheden om je muziek te promoten. De laatste maanden is het ‘crowdfunden’ explosief toegenomen en doen webpagina’s als Kickstarter en Pledgemusic goede zaken. Het afgelopen jaar ben ik aardig wat bijzondere projecten tegengekomen en één van mijn favorieten is die van Julie Carpenter, die onder de naam Princess Pangolin, onlangs genoeg investeerders vond om haar tweede album op te nemen.

 

Na jaren als sessiemuzikant te hebben opgetreden vindt Carpenter het tijd om zelf op de voorgrond te treden. Als Princess Pangolin neemt ze een jaar geleden schoorvoetend een aantal nummers op, die alleen via haar eigen site als downloads zijn te verkrijgen. Nu is het tijd voor een echt album en heeft ze via Kickstarter genoeg investeerders gevonden die vooraf willen betalen voor een later te leveren plaat. Het blijft het niet bij muziek alleen, Carpenter integreert het uitgeven van een album met andere kunstuitingen. Zo zal er niet alleen een CD worden uitgegeven, maar ook vinyl in unieke hoezen, met ‘pop-up’ kunst, unieke kunstfoto’s en zelfs handgemaakte kussens zijn beschikbaar. Het lijkt alsof ze niet alleen de liedjes wil leveren, maar ook het verhaal erachter in woord en beeld.

Carpenter groeit op in een Texaans gezin waar de echte ouderwetse country- en westernmuziek bijna dagelijks door de kamers galmt. Het is muziek die onlosmakelijk met Texas en met haar jeugd is verbonden. Sterker nog, het is absoluut verboden om naar pop- of rockmuziek te luisteren. Pas tijdens haar studie komt ze met deze stijlen in aanraking en valt ze helemaal voor de rockmuziek, vooral voor de alternatieve vormen. Ze speelt vanaf haar zesde viool en ondanks dat ze weleens het idee heeft door het bespelen van dit instrument vooral haar ouders droom te verwezenlijken, is het instrument toch onderdeel geworden van haar leven. Haar eerste groep is een nogal merkwaardig Gothic bandje en ze waagt zich zelfs aan de space-rock. In die tijd is er nog niet het zelfvertrouwen om zelf muziek te gaan schrijven. Wel ontwikkelt ze zich als een geliefde sessiemuzikant voor groepen als The Eels, Love with Arthur Lee en Spiritualized. Naast dit professionele werk rolt ze in een lokale Indie-Folk band en daar ontdekt ze niet alleen haar persoonlijke stijl, maar leert ze ook het lef te hebben zelf te gaan schrijven.

Princess Pangolin

Het idee voor het eerste Princess Pangolin album ontstaat in de kelder van haar huis. Hier heeft ze, samen met haar man, een eigen studio. Ze maken als duo muziek voor TV en reclamefilmpjes. De eigen kelder is als een snoepwinkel. De door de jaren heen verzamelde collectie instrumenten en apparatuur biedt ongekende mogelijkheden. Uren
brengt ze in de kelder door, zich helemaal uitlevend op alles wat daar aanwezig is. In die kelder neemt ze ook de eerder genoemde opnames op, die online te downloaden zijn. De reacties zijn dusdanig positief dat ze het aandurft om een stap verder te zetten. Nu niet meer freewheelen in de kelder, maar met een groep muzikanten samen. En niet meer een moeilijk te vinden download, maar expliciet, via een crowdfund webpagina, vragen om support en alle plannen alvast open en bloot aan de wereld voorleggen. Als ik naar de nieuwe opnames vraag geeft ze aan dat het een heel ander proces is geweest. Omdat ze het nu niet alleen heeft vormgegeven, maar samen met een band ervaart ze het als een organisch geheel. Ze heeft er bewust voor gekozen om de tijd te nemen en voor kwaliteit te gaan. Dat wil dus zeggen veel oefenen en pas gaan opnemen als iedereen zich er goed bij voelt. Dat is ook één van de redenen om de muziek op vinyl uit te brengen, er is zoveel tijd en aandacht aan gegeven dat het vastleggen op een LP met mooie vormgegeven hoes als de ultieme manier voelt om de muziek naar buiten te brengen. Overigens, voegt ze er ook nog aan toe, dat het ook gezien mag worden als een protest tegen de devaluatie die de muziek door alle digitale media doormaakt. De kunst van het echt muziek opnemen en uitgeven, dat is wat ze wil.

Kunst en muziek

Naast de muziek neemt beeldende kunst een belangrijke rol in binnen het Princess Pangolin project. Op de vraag wat voor haar de noodzaak is om de plaat in deze vorm uit te geven, vergelijkt ze het met een goede maaltijd. Carpenter: ‘Ik zou het willen vergelijken met een heerlijk diner. Een echt goede maaltijd bestaat niet alleen uit verschillende smaken, maar ook uit het mooie porselein waarop je het eten opdient, en de mensen waarmee je het eten deelt. Voor mij en voor veel andere mensen is het luisteren naar muziek een visuele ervaring. Geluiden, akkoorden, melodieën, arrangementen kunnen hele fantasieën bij me losmaken. Het is voor mij zelfs een manier om nieuwe muziek te onthouden, ik maak het beeldend voor mezelf. Voor mij is het dan ook geheel natuurlijk om het visuele met het auditieve samen te laten gaan en ik denk dat in de toekomst liefhebbers het ook steeds meer gaan verwachten van muzikanten dat ze in staat zijn om verschillende kunstdisciplines met elkaar samen te laten komen.’

Eigenlijk komen de ideeën voor nieuwe composities op dezelfde manier tot stand. Vanuit de fantasie merkt Carpenter dat ze ineens een lied aan het zingen is. Soms kan ze achterhalen wat de inspiratie is: een enkele keer is het een ander nummer, een gebeurtenis of een bepaald visueel beeld. De eerste ideeën neemt ze als demo op en daarna gaat ze naar de band om het samen verder uit te werken.

Kickstarter

De overgang van de huiskelder naar het wereld wijde web is geen geringe stap. Er is geen label dat de boel financiert en de eigen financiële middelen reiken ook niet zo ver dat een dusdanig project voorgeschoten kan worden. Door het via kickstarter te doen worden liefhebbers direct betrokken bij het hele proces en ontstaat er een meer gezamenlijke beleving van het project. Toch is er nog steeds schroom bij Carpenter, ze is niet iemand die makkelijk andere mensen om hulp vraagt. Maar ze voelt zo sterk dat dit het juiste momentum is om het aan te pakken, dat ze zichzelf over die schroom heen zet en er voor gaat. Toch is het zeker niet zo dat je achterover kunt leunen als het eenmaal op de site staat. Publiciteit krijgen voor de geldwerving kost veel tijd en creativiteit. Mensen die geld willen geven, willen ook op de hoogte gehouden worden en reageren op het project

Maar wie weet lukt het. Lukt het om het rond te krijgen en nog grotere stappen te maken. Een Europese tour…en het zoeken naar nieuwe manieren om verschillende kunstvormen bij elkaar te brengen.

Naschrift: Inmiddels is het bedrag bij elkaar gebracht en is Princess Pangolin druk bezig met de uitvoerende fase. Op de volgende sites kun je het werk volgen en eventueel alsnog je eigen exemplaar van de CD, unieke LP of een zelfgemaakt kussentje te bemachtigen.

http://princesspangolin.bandcamp.com

www.facebook.com/princesspangolin 

 http://www.kickstarter.com/projects/1065425011/princess-pangolins-new-record-on-vinyl-w-pop-up-ar 

 

 

 

Scroll naar boven