Puhti – Komia

puhti

Komia
(Nordic Notes NN 076)

Als danseres en accordeoniste traden ze in 2001 samen op. Tegenwoordig is Puhti een duo dat ook zingt en verhalen vertelt. Accordeoniste-zangeres Anne-Mari Kivimäki en danseres-zangeres Reetta-Kaisa Iles creëren met indringende zang, effectief accordeonspel en fascineerde ritmes een bijzonder geluid.

De bassen van het accordeon worden in de nummers ten volle benut; soms gewoon als soundscape, een andere keer als ritme-instrument. Maar de echte ritmes komen vooral uit de kumaja, de Finse evenknie van de cajón, die beide dames bespelen. Het slaginstrument is de stuwende kracht achter de ritmische zang die de Finse traditionele muziek zo kenmerkt. Toch zijn er ook rustige momenten. De schijf start zelfs met een korte ingetogen intro, die a capella wordt uitgevoerd.

De meeste liederen zijn bewerkingen van traditionals. De zang behoort niet tot de absolute top, maar de dames zoeken het vooral in een krachtige sound. In het titellied klinkt de galop van een paard door en wie het Fins machtig is, zal begrijpen waarom. In het bedaagde Emoni brengt contrabassist Samuli Volanto nog wat extra diepgang aan.

Ritme, zang en accordeon typeren deze cd. Puhti combineert deze bouwstenen van de Finse traditionele muziek op geheel eigen wijze.

Scroll naar boven