Quercus – Nightfall

Nightfall
(ECM 2522)

In 1989 nam June Tabor het album Some other time op met ‘jazz standards’. Het werd nauwelijks gepruimd door de folkliefhebbers dat Tabor zich waagde aan een ander genre. Iets waar haar donkere en gedragen stem zich toch zo goed voor leent.  In 2013 verscheen het titelloze album Quercus op het progressieve jazz label ECM. Wederom een schijf die vol staat met jazzy arrangementen. Alleen betrof het hier grotendeels een geheel andere wijze van bewerken van folksongs. Opnieuw kon ze geen grote menigte aanspreken. En dat zal met de opvolger van Quercus weer niet gebeuren.
Nightfall is een prima schijf van het trio pianist Huw Warren, tenor en sopraan saxofonist Ian Ballamy en Tabor zelf. Het concept is nauwelijks gewijzigd: het betreft merendeels traditionals, een deel is eigentijds en er zijn twee composities van Warren en Ballamy. Wellicht nog meer dan op de eerste schijf staan op Nighfall enkele standaard folksongs. Auld Lang Syne, The cuckoo en een schitterende bewerking van Once I loved you dear (of wel As I roved out).
The Manchester Angel is een andere track die complimenten verdient: een schitterend uitgewerkt epos met een indringende improvisatie van Ballamy op het eind. Dylan’s Don’t think twice it’s alright is waarschijnlijk het meest lyrische nummer op de cd, met zorg en kunde gebracht. Kritiekpunt zou kunnen zijn dat alle nummers zo traag en gedragen zijn. Maar is dat in het doorsnee werk van Tabor anders dan? Kom verleg uw grenzen en laat u verrassen door een opvallend sterke cd.

Scroll naar boven