Raymond van het Groenewoud – Een leven lang dromen

Een leven lang dromen
(Lannoo, EAN: 9789401465601)

Op 14 februari werd Raymond van het Groenewoud zeventig. Bij die gelegenheid schreef Raymond een boek. Een biografie? Ja, maar dan heel gedeeltelijk. Hij heeft vooreerst nog een stuk leven te gaan en over zijn privéleven, behalve de eerste levensjaren, laat hij weinig los.
‘Mijn leven met de Vrouw’ – een niet onbelangrijk stuk leven voor Raymond – ‘is het tuintje waar je samen met Haar in rondwaart en waar de anderen geen zaken mee hebben’ schrijft hij op het einde van het boek. Wel schrijft hij over zijn leven als artiest. Vanaf zijn start als begeleider bij Johan Verminnen tot zijn recente optredens met zijn huidige begeleidingsgroep laat hij al zijn muzikale vrienden en medespelers aan bod komen.
Het groot formaat boek (21,5/26,5 cm) telt 256 pagina’s. Op slechts dertien pagina’s doet Raymond zijn boeiend en wisselend verhaal als liedjesschrijver en muzikant. Het boek bestaat dus vooral uit zorgvuldig geselecteerde foto’s, gaande van de naakte baby tot de man van zeventig.
Die vele foto’s werden met ‘eindeloos geduld’ (schrijft Raymond) bijeengesprokkeld door Karel Van Mileghem, muzikant en regisseur. Tussen 2017 en 2020 volgde Karel zijn jeugdidool Raymond van het Groenewoud voor de documentairereeks Raymond! die werd uitgezonden op de Vlaamse publieke zender (Eén) en in Nederland in Het uur van de wolf (NPO2).
Bij een aantal foto’s is ook nog een mijmerende of filosoferende tekst van Raymond afgedrukt. Via de foto’s maken we wel even kennis met de opeenvolgende liefdes van Raymond en met zijn drie zonen, maar ook bij de foto’s is zijn leven met muziek en muzikanten toonaangevend.
Een leven lang dromen is een mooi en fraai uitgegeven boek dat geen fan van Raymond van het Groenwoud zal willen missen.

Scroll naar boven