Red Herring – Here to distract you

Here to distract you
(eigen beheer, www.redherringband.com)

De haringen zijn volgroeid en hebben een mooie rode glans gekregen! Het gaat goed met de Nederlandse akoestische formatie Red Herring getuige de doorloop in hun concertkalender. Het nieuwe album, Here to distract you, gaat mogelijk de kwantiteit aanzienlijk verhogen, want de groep zet een formidabel mooi album neer met een virtuoze benadering van bluegrass op het hoofdmenu.
Was voorheen de muzikale keuze gefragmenteerd tussen typische Engelse, Keltische en bluegrass-songs, hier is er sprake van een versmelting der stijlen. Tweederde van het werk op de cd is van de groepsleden zelf, en ieder is navenant verantwoordelijk voor de hoofdrol in zijn/haar eigen lied.
Tien songs en twee instrumentalen laten de progressie van Red Herring heel goed horen, al was er van meet af aan zeker geen twijfel over de muzikale kwaliteiten binnen deze band. De sprankelende en transparante opnamekwaliteit springt meteen in het oor. Red Herring is heel sterk in bluegrass, maar weet hier ook weer Keltische en Engelse invloeden te mengen tot een moderne aantrekkelijke akoestische sound.
En de leadzang is verdeeld over drie bandleden: Loes van Schaijk (ook contrabas en bodhran), Arthur Deighton (gitaar, mandoline en bouzouki) en Yoram Peeters (fiddle, gitaar, mandoline en bouzouki). Het vierde bandlid, Paul van Vlodrop (banjo, mandoline en zang), is nog niet zo lang van de partij, maar hij is wel een absolute toevoeging.
Arthur Deighton zingt het mooie The beaten track, een eerbetoon, opgedragen aan zijn veel te vroeg overleden zus Kathleen Deighton. Yoram Peeters lijkt in zijn composities de liefde voor de vrouw niet vast te kunnen houden, maar schijn bedriegt. Loes verrast met No hearts won, dat ze samen met Michal Barok schreef, en dat maakt weer even het schrijverscombo compleet van de voormalige bluegrassformatie Waterflow.
Niet alleen de sound, maar ook de vormgeving en presentatie van dit album is tot in de puntjes netjes verzorgd. Aan muzikale ideeën ontbreekt het niet, evenmin aan de vaardigheid op de grote diversiteit aan instrumenten. Here to distract you is een absolute aanrader, en ga ze zeker ook live aan het werk zien!

Scroll naar boven