Renaud, uit zijn as herrezen

renaud-ze-nith-3De nu al veertig jaar populaire chansonnier, Renaud, is sinds begin oktober weer op tournee. In totaal zijn tussen nu en april 2017 een honderdtal voorstellingen in Frankrijk, België en Zwitserland gepland. Aanvankelijk waren er maar een vijftigtal voorzien. Aanleiding hiervoor is uiteraard een nieuwe cd van Renaud die in het voorjaar is uitgebracht.

 

Het was al tien jaar geleden dat er een cd met eigen chansons van Renaud in de rekken lag. Het was bijna even lang geleden dat hij niet meer op scène stond. Zijn tournee kreeg de gepaste titel ‘Phénix tour’. De zanger is inderdaad als een feniks uit zijn as herrezen. Door de muziekpers was de man al afgeschreven. Niemand geloofde er nog in dat hij opnieuw aan het schrijven en het zingen zou gaan. Voor een tweede maal was Renaud, na een tweede scheiding, aan de drank en aan de grond geraakt. De pers verspreidde foto’s van een gebroken man die, alhoewel op vandaag maar vierenzestigenhalf jaar oud, er oud en versleten uitzag. Men verklaarde hem ei zo na al dood. En toch staat hij er weer.

De eerste verslagen van zijn tournee zijn erg positief. Ondanks de hem toegemeten stemproblemen geeft hij een twee uur durende show rond zijn nieuwe nummers en vanzelfsprekend ook zijn grote successen van vroeger. Het lijkt wel een wondere genezing. Tussen september 2015 en januari 2016 heeft de man, nuchter en bevrijd van zijn alcoholprobleem, nieuwe chansons opgenomen. De drank in de Brusselse studio I.C.P.A. bestond uit Chaudfontaine, een bekend Belgisch bronwater.

Maar aan die verrijzenis gingen twee feiten vooraf. Wellicht hebben die mede het nodige impuls gegeven voor een echt nieuwe start. Toen Carla Bruni, einde 2014, het caritatieve kerstlied van Bono ten voordele van de bestrijding van het ebola-virus in het Frans vertaalde, zocht zij veel bekende zangers en zangeressen aan om, net zoals voor het lied uit 1985 rond de hongersnood in Ethiopië, in groep het lied op te nemen. Ook Renaud, de auteur van het Ethiopië-lied, werd gevraagd om mee te zingen. En tegen elke verwachting in zong Renaud mee. Eén zinnetje maar, weliswaar, maar dat leek voor de pers al een klein mirakel.

Een tijdje later nam de slammer Grand Corps Malade het initiatief om verschillende mensen een tekst te laten vertolken op zijn projectplaat Il nous restera ça. Ook hieraan gaf Renaud zijn medewerking en schreef voor zijn zoon Malone die slagwerker wil worden Ta batterie. Meteen kondigde Renaud ook zijn terugkeer aan.

renaud2Je vindt er Renauds klassieke onderwerpen terug. Zijn maatschappelijk engagement is hier geïnspireerd door de terroristische aanslagen. Het klinkt zeer onwaarschijnlijk voor Renaud maar hij bekent: J’ai embrassé un flic. Het gebeurde bij de grote internationale betoging te Parijs op 11 januari 2015. Het chanson Hyper Cacher (koosjere supermarkt) gaat over de helse schietpartij in de joodse winkel aan de rand van Parijs. In Petite fille slave bezingt hij de seksslavinnetjes die vanuit vroegere oostbloklanden zijn aangevoerd. Ook zijn leeftijd inspireerde hem in La vie est moche et c’est trop court en Mon anniv’. En de tedere Renaud is weer te horen in Héloïse, een chanson voor zijn kleindochter waarvan de tekst door de grootvader en de vader samen is geschreven. En voor zijn zoon Malone schreef hij Petit bonhomme en het hoger genoemde Ta batterie dat voor deze cd opnieuw en helderder is opgenomen.

Renaud heeft zeker sterkere cd’s gemaakt dan deze maar een chanson- en Renaudliefhebber wil blijkbaar en terecht deze cd toch niet missen. Er zijn er inmiddels al meer dan zevenhonderdduizend van verkocht. Of misschien toch maar even wachten voor wie hem nog niet heeft aangeschaft, want er is een nieuwe luxe-editie aangekondigd tegen 18 november met daarop nog twee onuitgegeven titels en een dvd-schijf over het tot stand komen van dit album.

 

Scroll naar boven