Rendier – Nachtdier

Nachtdier
(Starman Records)

Rendier begon in 2018 als kerstband. Het zestal mannen van Rendier leerde elkaar kennen in Antwerpen, waar ze nog altijd Kerst vieren en repeteren. Hun Nederlandstalige kerstnummers bevinden zich op het kruispunt van kleinkunst, pop, indie en folk. Rendier bracht in eigen beheer sinds hun ontstaan drie EP’s uit: Overpijnzingen (2018), Kerst is voor de kinderen (2019) en Afstandelijk heden (2021). De vierde EP is getiteld Nachtdier en bevat vier fraaie ballades: Verrekijker, Kerstbestand, Rendier in de nacht en Kerstdag 1980.

Dat laatste nummer werd geïnspireerd door Louis Neefs. Een van de groepsleden herinnerde zich een verhaal dat hij als kind gehoord had over Neefs, dat hij met kerstmis gestorven is. Toen ze oude nieuwsberichten uit pluisden, en ook lazen over het kerstnummer dat hij nog opgenomen had (Susa Nina), werd duidelijk dat er een lied in zat. Over de zanger, en over hoe wreed het lot kan zijn.
Na het werken op een dag in juli aan Kerstdag 1980, zagen de groepsleden ’s avonds op Parkpop in Mechelen Guido Belcanto zingen voor een uitgelaten publiek. Dat deed hen ter plekke besluiten de charmezanger te vragen het lied in te zingen. Een goede zet, want Belcanto zingt het met verve.

Opener Verrekijker handelt over de blik op de wereld en koppelt dat op een fijnzinnige manier aan een gewenst kerstgeschenk. Kerstbestand gaat over het wonderlijke moment in de Eerste Wereldoorlog waarbij een verbroedering tussen de legers plaats vond. In de nacht tenslotte is een lied over een voorbije romance. Allemaal aantrekkelijke nummers met sterke teksten en uitgesponnen melodieën. In ieder geval al iets om naar te kijken voor kerst 2023.

Scroll naar boven