Reprise EP-presentatie Sophie Janna

Sophie Janna hoort inmiddels bij de top van de Nederlandse folkscene. Ze vormt de helft van het duo The Lasses, dat reeds menig podium bevolkte. Al eerder gaf Sophie (toen nog onder haar eigenlijke naam ter Schure) er blijk van ook solo goed uit de voeten te kunnen, middels de in 2014 uitgegeven cd Laurels. Nu is er de EP Wide world, die uit twee delen bestaat: de eerste helft werd ingespeeld met behulp van Hannah Jacobs (achtergrondzang, synthesizer, piano),  Nicholas O’Brien (elektsche gitaar, drums) en Joseph O’Keefe (viool). Het tweede gedeelte werd vastgelegd door Janos Koolen in zijn eigen studio, waarbij hij zelf mandoline, banjo en gitaar speelde en Kaspar Laval bouzouki. Omdat Sophie Janna best wat meer aandacht mag krijgen dan haar tot nog tot gegund is, biedt New Folk Sounds haar een podium om haar reprise over het voetlicht te brengen. Het woord is aan haar.

Op 24 september mag ik voor de tweede keer mijn EP Wide World presenteren, en wel bij Roots aan de Zaan in Zaandam! De eerste presentatie was eerder dit jaar in Amsterdam bij Paradiso. Voor de gelegenheid had ik voor dat concert samengewerkt met Jarno van Es (toetsen) en Janos Koolen (snaren en klarinet) om een aantal unieke arrangementen van mijn nummers te maken. Koen Hottentot van Roots aan de Zaan wilde dit graag aan een breder publiek laten horen en heeft ons daarom gevraagd om in exact dezelfde bezetting naar Zaandam te komen om nóg een keer Wide World te presenteren.

Toen ik iets meer dan een decennium geleden begon met optreden, was dat met traditionals: verhalende nummers uit Schotland, Ierland en Engeland, zo oud dat doorgaans niemand meer weet wie ze heeft geschreven. In die tijd had ik nooit verwacht dat ik ooit mijn eigen nummers op het podium zou gaan spelen. Er was zó veel moois in de traditionele folk, wat had mijn eigen muziek daaraan bij te dragen? De magische verhalen, de melodieën die voelden alsof ik ze al kende, en al die mensen die door de generaties heen de nummers aan elkaar hadden doorgegeven maakten dat ik mezelf volledig kon verliezen in het zingen van dat eeuwenoude repertoire. Of eigenlijk zowel verliezen áls herkennen. Dat iemand vóór mij zich precies zo had gevoeld als ik, of dat in elk geval had weten te vangen in een lied, vond ik zo ongelofelijk troostrijk.

Ik had nooit verwacht dat mijn eigen nummers diezelfde functie zouden kunnen dienen. Maar toen ik eenmaal op een tour in Amerika begon met af en toe één van mijn eigen liedjes te spelen, hoorde ik steeds vaker dat ik juist met één van die nummers iemand had geraakt. Zo komt het dat er nu toch voor het eerst een heel album is met eigen werk. Twee nummers had ik al eens opgenomen met mijn duo met Margot Merah (The Lasses), maar heb ik nu in een eigen arrangement op de plaat gezet. Twee andere zijn nieuw. En vanwege een reeks concerten die ik in 2020-2021 speelde met Janos Koolen, staat op de EP ook een collectie opnames uit zijn studio.

Alle nummers zijn voor mij een manier geweest om met emoties om te gaan; dingen die ik eigenlijk niet hardop durfde te zeggen kwamen terecht in de muziek. En hoe vaker ik ze speel, hoe vaker ik merk dat mijn eigen nummers toch óók kunnen troosten, omdat ik merk dat ze aankomen, en ik me daardoor net zo herkend kan voelen als bij het zingen van traditionals. Toch komt het één niet in de plaats van het ander – ik maak nog altijd met heel veel liefde oude woorden levend en geef ze door aan wie ik daarmee troost kan bieden. Ik vind het geweldig dat New Folk Sounds ruimte biedt zowel aan die oude traditie als aan de folkmusici die nieuwe muziek schrijven.

24 sept 2022 – Roots aan de Zaan, Zaandam
Sophie Janna, Janos Koolen & Jarno van Es

18 nov 2022 – De Vorstin, Hilversum
Sophie Janna & Janos Koolen + Cookhouse + Anna Rune

20 nov 2022 – Mokumfolk, Amstelveen
Sophie Janna & Kaspar Laval

Voor kaartjes en meer informatie, kijk op www.sophiejanna.nl/shows
Voor de EP Wide World, ga naar www.sophiejanna.bandcamp.com

Scroll naar boven