!REUR!

Voorgedragen Nedersaksisch en teksten gedragen door muziek. Dat was de kern van het tweede “Reurfestival” op zaterdag 5 maart in Emmen. Overdag stroomde de Bibliotheek in Emmen vol met schrijvers, dichters, muzikanten en publiek uit noordoost Nederland.
Buisman & Zo uit Steenwijk speelde er humorvolle countryfolk. Zanger-gitarist Karst Berkenbosch uit Stellingwerf (het Nedersaksische sprekende deel van Friesland) bracht op cabareteske wijze actuele taalproblemen naar voren. Arnold Veeman zocht het vooral in aangename popsongs en ook Tweede Kamerlid Sabine Uitslag liet haar liefde voor de pop in een enkel lied blijken. Harry Niehof mocht – rond de uitreiking van de streektaalprijs – diverse keren het toneel op. Ook ‘on stage’ blijkt de liedschrijvende Groninger uitstekend uit de voeten te kunnen met zijn liedjes en voortreffelijk gitaarwerk.
De cd/dvd-streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden ging deze keer aan de neus voorbij van de genomineerde zangers, Arnold Veeman, Harry Niehof en Bert Hadders. De film Wiede leegte met daipte van de cineast Anton Tiktak bleek de winnaar. In de soundtrack van deze indrukwekkende film over het ‘verdwijnende’ Oldambt valt wel de zanger en meester-liedjesschrijver Hans van der Lijke te beluisteren.
Bij de dichters maakte vooral Jan Glas met directe en verkeerde-beenpoëzie indruk. Maar ook Marga Kool imponeerde met haar treffende poëtische beelden. Niet voor niets koos Lianne Abeln op haar 3cd-box (de dag ervoor in Groningen gepresenteerd) drie teksten van deze Drentse dichteres.

 

’s Avonds was het de beurt aan zingende artiesten in het theater de Muzeval. De Oostfriese liedjesschrijver, zanger en gitarist Otto Groote verrichtte de muzikale aftrap. Met zijn kompanen

Matthias Malcher (gitaar) en Ralf Strotmann (basgitaar) zette de muzikant een volgende stap op weg naar de verovering van het Nederlandse publiek. Met zijn aangename stem, aansprekende Platduitse (Nedersaksische) teksten op prettig klinkende folk bleek hij voor velen dé verrassing van het festival.
Ook Bert Hadders met zijn Nozems moest aan de bak “aans blieft t giroblaauw bie mie rood”. Martin Korthuis trad aan met al zijn begeleiders. Zowel in kwaliteit en in omvang groeit deze band. Violiste Esther Goethart blijkt daarbij een geweldige aanwinst. Verder bleken ook Erwin Nijhoff, Erik Harteveld en zijn bluesband, het Friese Van Wieren en Martijje met haar Dre(ntse ja)zz het publiek behoorlijk te vermaken.
Het festival werd vroeg in de zondagmorgen afgesloten, maar pas nadat Boh Foi Toch met veel Achterhoekse uptempo nummers het resterende publiek had platgespeeld.

Scroll naar boven