Rheingans Sisters – Receiver

Receiver
(Bendigedig BEND15)

Anna en Rowan Rheingans vormen een van de vele familieformaties uit Engeland. Ze werden in 2019 genomineerd voor de BBC Folk Award Best Duo, maar blijven toch wat in de schaduw van meer succesvollere familieclubjes, zoals bijvoorbeeld The Unthanks.
The Rheingans hinken op twee gedachten. Enerzijds zijn ze met hun songs zo Brits als maar zijn kan, maar aan de andere kant voegen zij invloeden uit Scandinavische muziek toe. Met name instrumentale stukken waarbij beide zussen viool spelen, linken sterk tegen de Scandinavische stijl aan.
Östbjörka is zo’n voorbeeld van een tune waarbij je het gevoel hebt dat voortdurend op de rem getrapt wordt. Naast viool spelen ze beiden 5 string banjo en het instrumentarium wordt gecomplementeerd met hammond, piano, synths, elektrische gitaar en percussie. En dan natuurlijk nog de stem van beiden.
Sommige tracks lopen in elkaar over, of worden middels geluidsfragmenten aan elkaar verbonden. Dat kunnen gecreëerde soundscapes zijn of veldopnamen, zoals het intro bij de instrumental Urjen, waar een op leeftijd zijnde heer ons in een onverstaanbare taal toespreekt. Hier en daar worden ook in de nummers zelf sounds toegevoegd.
Er is voldoende afwisseling tussen instrumentale nummers en songs, maar allen kennen een traag, voortslepend tempo. Niets op tegen, maar het kan niet de volle speeltijd boeien. Daarvoor gebeurt er gewoon te weinig. Oregon is het enige nummer met een beetje tempo en pit.
Ook het vierde album van The Rheingans biedt te weinig om mij te kunnen overtuigen.

Scroll naar boven