Rick Treffers – Levensdrift

Levensdrift
(Skipping Records SKIPCD762)

Zanger/gitarist Rick Treffers is een oudgediende in de onafhankelijke muziekwereld, die vele kanten van het muzikale spectrum heeft verkend, lopend van dwarse popmuziek tot Nederlandstalige pop-kleinkunst en van theatermuziek tot Spaanstalig singer-songwriter repertoire.

In 2007 verscheen zijn eerste Nederlandstalige cd Het heeft niets met jou te maken, in 2010 gevolgd door het ook door menigeen geprezen album Prettige vooruitzichten. Nu is onder de titel levensdrift de derde schijf in eigen taal verschenen en die mag worden gezien als de meest consistente plaat tot nu toe van Treffers, met tien zelfgeschreven nummers die muzikaal en tekstueel één geheel vormen.
Naast Rick Treffers (zang, akoestische en elektrische gitaar, toetsen, bas, beats) hoor je rootsmuzikant Theo Sieben (gitaar, mandoline, banjo, bas, synth) en in één nummer Jelle Paulusma (zang, gitaar), bekend van Daryll-Ann en Her Majesty.

De basis voor Levensdrift werd begin 2020 gelegd toen Treffers, die sinds een jaar of twintig een flink deel van zijn levensdagen in Spanje doorbrengt, op bezoek ging bij zijn moeder. Tijdens de wandeling van Station Heemstede-Aerdenhout naar het ouderlijk huis viel hem plots een melodie met tekst in: voorbij de paniek, de paniek voorbij… Het bleek de voorbode van een nieuwe liedverzameling. Drie nummers waren af voordat de corona pandemie een feit was. De rest ontstond gedurende de lockdown van dat voorjaar.

Levensdrift kent meerdere thema’s, die met elkaar in verbinding staan: stemmen uit het verleden waarmee gedeald moet worden, de hunkering naar liefde, (collectieve) angstgevoelens en de tijdelijkheid. Zwaar zo op het eerste gezicht, maar de poëtische teksten van Rick Treffers maken de liedjes bijna licht, wat wordt versterkt door de kalme, golvende melodieën en ’s mans geruststellende zangstem. In de sterke albumopener Hongerdood wordt het gebrek aan liefde op bijzondere wijze omschreven: Als de liefde door de maag gaat, als de hypothese waar is, wacht mij de hongerdood, nadert het moment dat alles klaar is. Andere hoogtepunten zijn het retrospectieve Waslijst en de licht optimistische afsluiter Het gevaar van bloed.

Alle teksten zijn opgenomen in een fraai vormgegeven cd-boekje. Het loont de moeite ze mee te lezen bij het afspelen van de tracks.
Met een speelduur van 30 minuten en 55 seconden een (te) kort genoegen, maar als je Levensdrift twee keer achter elkaar draait, zit toch al op ruim een uur. En dat kan dit album met gemak hebben.

Scroll naar boven