Rieany Plus – Songs for Rieany Plus


Songs for Rieany Plus
(Continental Europe CE CD 98)

In 1990 verscheen de CD Rien Ne Va Plus, waarop zangeres Rieany Jannsen muzikaal werd ondersteund door Jan Hendriks (zang, gitaar) en Ernst Jansz (zang, piano), die hiervoor ook meerdere eigen composities aanleverden. In 1992 kwam er nog een tweede cd uit, getiteld Money makes millionaires, maar daarna werd het stil rondom Rienne Va Plus (ondertussen een iets andere spelling dus). Nu is er een vervolg op die cd’s gekomen onder de titel Songs for Rieany Plus. Daarbij is plaats van Ernst Jansz ingenomen door BJ Baartmans, die niet alleen de opnames, mix en mastering verzorgde, maar ook gitaar, mandoline, bas, percussie en achtergrondzang inbracht. Jan Hendriks speelde naast gitaar ook af toe basgitaar.

Voor de cd werd aan twaalf mannelijke muzikanten gevraagd om een tekst te schrijven vanuit het vrouwenperspectief. Daarmee gingen Wouter Planteijdt, JP den Tex, Jan van der Meij, Jan van Bijnen, Gé Reinders, Philip Kroonenberg, Boudewijn de Groot, Jack Poels, Iain Matthews, Björn van der Doelen, en Erik van Dijsseldonk aan de slag. Hendriks en Baartmans leverden ook een enkele compositorische bijdragen. Als gastmuzikanten werden Mike Roelofs (piano, Hammond, Würlitzer) en Sjoerd van Bommel (drums) uitgenodigd. Voorwaar een sterk affiche.

Het levert een album op dat gevarieerd is (negen Engelstalige en drie Nederlandstalige nummers), maar waarin toch verrassend veel coherentie zit. De aangezochte tekstschrijvers en componisten hebben hun best gedaan om met een sterk nummer voor de dag te komen. JP den Tex en Philip Kroonenberg leverden de sterkste bijdragen. Boudewijn de Groot schreef Oevers, uit duizenden herkenbaar als door hem gemaakt. Fijn om weer iets van Eric van Dijsseldonk te horen. Hij is het duidelijk niet verleerd. Rieany Janssen klinkt in het Engels overtuigender dan in het Nederlands, maar de drie Nederlandstalige bijdragen misstaan zeker niet.

Rieany Plus brengt de liedjes ook in het theater. Daarbij wordt het trio aangevuld door bassist en zanger Richard Wallenburg.

Website: www.rieany.nl

Scroll naar boven