Rim – Zonder titel

rim

Rim
(Nordic Notes NN 074)

Rim startte pas enkele jaren geleden als samenwerkingsproject. Binnen de kortste keren stonden de Zweedse en Noorse muzikanten op diverse podia in Noord-Europa. Vreemd is dat niet als je de fraai uitgevoerde dansmuziek van de Scandinaviërs hoort. Maar het kwartet neemt soms ook afstand van het voorspelbare en zet daarbij ongebruikelijke stappen. Het maakt het beluisteren van de traditionals en eigen composities tot een boeiende belevenis. Enkele bijzondere zangpartijen voegen daar een extra dimensie aan toe.

Met twee violen (Elin Jonsson en Jo Einar Jansen) ligt het melodie-accent natuurlijk vooral op die instrumenten. Maar accordeoniste Hilde Ferdingøy brengt de nodige diepgang aan en Sunniva Abelli toont zich een meester op de nyckelharpa.

Het viertal is niet bij de open haard blijven zitten. Behalve de traditionals die de jonge talenten van huis uit hebben meegekregen, steken ze bewust de grenzen over. Het Noorse Ikke rull krijgt naast een Spaanse tekst ook nog een Iberisch muzikaal tintje mee. De cd eindigt met een tweedelige tango (Nuoruustango/Siltatanssit-tango).

De Finse accordeoniste Maria Kalaniemi produceerde het album en daarmee is de ‘Nordic cross-over’ compleet. Deze cd is voer voor liefhebbers van traditionele muziek, gedragen op een frisse wind vanuit het hoge noorden.

Scroll naar boven