RIP Hossam Ramzy

Op dinsdag 10 september overleed percussionist Hossam Ramzy in Brazilië na een behandeling aan hartklachten.

De in Cairo, Egypte geboren Ramzy kreeg al op zeer jonge leeftijd muziekonderwijs in een muzikale familie. Reeds op driejarige leeftijd bespeelde hij de Egyptische tabla.
In zijn tienerjaren verhuisde hij naar Saoedi Arabië waar hij van de Bedoeïenen behalve percussie ook de diepere betekenis van het ritme van het leven leerde.
Halverwege de jaren zeventig vestigde hij zich in London om in het jazz-en Latincircuit zijn aandeel te leveren. Hij werd opgemerkt door Peter Gabriel die hem als gastmuzikant uitnodigde voor zijn album Passion en later Us. Tegelijkertijd realiseerde Ramzy een terugkeer naar zijn roots: Arabisch georiënteerde percussie. Een bewuste, maar achteraf artistiek gezien ook gouden greep.
Ramzy werd een graag gezien sessiemuzikant. Joan Armatrading, Mari Wilson, Robert Plant en Jimmy Page (Led Zeppelin), Cheb Khaled, Sting, Chick Corea, Isaac Hayes, Mark Isham.  De lijst is te groot om op te noemen.
Hossam Ramzy componeerde voor film (o.a. The last temptation  of Christ, The Hunchback of Notre Dame, Stardust, Prince of Persia) en registreerde solo albums. Tot zijn meest geprezen werk wordt Rock The Tabla gerekend, een samenwerking met top musici als A.R. Rahman, Billy Cobham, Omar Faruk Tekbilek, Manu Katché en Joji Hirota.
De laatste jaren leed Ramzy aan hartproblemen. Hij was daarvoor in behandeling, maar een medische ingreep in Brazilië mocht niet baten.

Hassam Ramzy werd vijfenzestig jaar.

Scroll naar boven