Robby Rothschild – Robby Rothschild

Robby Rothschild
(Eigen beheer)

De titelloze cd van singer-songwriter Robby Rothschild is een opmerkelijk product. De muzikant bespeelt zelf akoestisch gitaar en diverse percussie instrumenten, maar meest opvallend is de kora.

Dat instrument leerde hij in Mali bespelen waar hij in de leer was bij Moussa Traore, Abdoul Doumbia en Prince Diabate. Hij verwerkt dan ook menig ritmepatroon uit de Malinese traditionele muziek in zijn eigen composities. Naast Malinese muziek en de kora bestudeerde hij ook flamenco. Het levert in combinatie met de americana achtergrond een individuele, aparte sound op.

Openingsnummer Untie me begint met de staccato ritmen uit Mali, maar gaat gaandeweg over in een heerlijke spannende americana song. In Open wide verwerkt hij de flamenco-invloeden in een even interessante rocky song. De stem van Rothschild kan zowel zwoel en zacht klinken als fel en krachtig.

De bijdragen van gastmusici, variërend van contrabas, gitaar tot viool en cello en klarinet en accordeon, maken de sound compleet. Heel fraai is de uitgeklede ballad Encircled. Alleen een simpel tokkelende akoestische gitaar, een subtiele solo met klarinet en prachtig tweestemmig gezongen refrein met Moira Smiley. Save me a place is eveneens een mooie ballad, dit maal gespeeld op kora.

Question mark heeft het ritme van een Malinese tune, maar de structuur van de zanglijnen vormen het om tot een zeer toegankelijke song. Ook dit nummer is spaarzaam ingekleurd met naast de kora gedubte zang, contrabas en subtiele percussie.Slottrack van deze minicd Bead of glass kent slechts kora en gitaar met een korte frase met zang. Bijzonder, aansprekend, fascinerend.

Scroll naar boven