Robin Morton RIP

Op 1 oktober overleed de in Portadown (Noord Ierland) geboren Robin Morton. Hij is vooral bekend als producer van vele (Schotse) folkalbums en eigenaar van Temple Records. Van oorsprong was Morton sociaal psychiatrisch werker.

In 1962 kocht hij tijdens een studieverblijf in Manchester zijn eerste gitaar. Verdere studies in de sociale hoek brachten hem terug naar Noord-Ierland en uiteindelijk naar Edinburgh. Met Tommy Gunn en Cathal McConnell richtte hij in 1967 The Boys of the Lough op. In een latere bezetting zette een jonge Dick Gaughan zijn eerste muzikale stappen, net als Shetland violist Aly Bain, die Tommy Gunn verving.

The boys of the Lough konden zich begin jaren zeventig qua populariteit meten met een andere Ierse traditionele groep, The Chieftains, met name in Amerika. Morton verliet de groep rond 1980, waarna hij voor Topic platen ging produceren.

In dat zelfde jaar werd hij manager van de Battlefield Band, een taak die hij tot aan zijn overlijden met verve vervulde. Tevens werd hij hun vaste opnametechnicus en bracht de platen van de Battlefield Band uit op zijn eigen Temple Records label. Daarop verschenen steevast ook de opnamen van zijn echtgenoot, de harpiste Alison Kinnaird, wiens (les- en muziek)boeken hij uitgaf via Kinmor Publishing, een andere loot aan het bedrijf.

Naast (ex)Battlefield muzikanten en oud collega’s als Bain produceerde of realiseerde hij albums met Dick Gaughan (het legendarische Handfull of earth), Ann Heyman, Arthur Cormack, Aaron Jones, Blair Douglas, Bill Taylor, Christine Primrose en anderen.

Morton had een kenmerkende droge humor. Zo vertelde hij ooit hevig teleurgesteld:
I actually thought for a while that I must obviously be related to Jelly Roll Morton (Amerikaanse bluesgrootheid, MR) in some way and was very proud of that. Then I was seriously pissed off when I found out that he wasn’t really called Morton – he’d changed his name from Ferdinand Joseph LaMothe!
Robin Morton werd 81 jaar.

Scroll naar boven