Rodolphe Raffalli & Renée Garlène – Avec Georges Brassens

Avec Georges Brassens
(Fremeaux et Associes LLL343)

Rodolphe Raffalli is een in Corsica geboren Franse gitarist die vooral swingend speelt – stijl Django Reinhardt – maar ook Braziliaanse ritmes uit zijn gitaar tovert. Hij heeft meerdere Franse chansons op zijn manier instrumentaal vertolkt. Het kon moeilijk anders dan dat zo’n begaafd gitarist ook het werk van Brassens op zijn repertoire nam.
In 2001, de tachtigste verjaardag van Brassens’ geboorte maar ook de twintigste van diens overlijden, nam hij een volledige cd op met nummers van Brassens. Het album werd geroemd en werd in Frankrijk het meest verkochte jazz-album, uitgegeven door een onafhankelijke uitgever. Bij diezelfde Frémeaux & Associés verscheen twee jaar later een nog meer swingende uitgave van chansons van Brassens, gespeeld door Rodolphe Raffalli.
Nu is er weer een Brassens-cd uitgebracht, maar dit keer met zang door Renée Garlène. Deze vrouw, die met een heldere stem en vrij jazzy zingt, werd tot zingen aangemoedigd door Philippe Léotard, acteur en ook bij momenten zanger, die in 2001 overleed. Zij zingt live een repertoire van Frans chanson, gaande van het einde van de negentiende eeuw tot de jaren zeventig van vorige eeuw. Dit is haar eerste plaatopname. Ze bevat zestien nummers van de grote chansonnier.
Voor wie Brassens eens op een andere, vrij originele manier wil horen is dit een uitstekende kans. En de gitarist laat nog maar eens de grote muzikaliteit van Brassens horen. Er is een mooie keuze gemaakt uit de vele chansons van Brassens. Zowel klassiekers uit dat oeuvre als minder bekende nummers komen aan bod. De tekst van La complainte des filles de joie heeft ze licht gewijzigd om die als betrokken vrouw te zingen. Het lied Maman, Papa oorspronkelijk gezongen door Patachou, wordt ingeleid door een tekst van Brassens voor zijn de ouders. Je suis un voyou wordt instrumentaal gespeeld.
Naast gitarist Raffalli begeleiden ook contrabassist Sébastien “Raoul” Gastiene en percussionist Fabrice Thompson. Het laatste nummer Cupidon s’en fout wordt in duo gezongen met Teofilo Chantre, een Kaap-Verdische zanger en liedjesschrijver (onder meer voor Cesaria Evora) die sinds zijn jeugd in Parijs woont. Deze cd is een mooie ‘Brassens revisité’.

 

Scroll naar boven