Rodrigo y Gabriela – In between thoughts…a new world

(ATO 0621CD / PIAS)

Een Mexicaans duo op akoestisch gitaar dat niet misstaat op een hardrock festival. Kort en krachtig een beschrijving van Rodrigo (Sanchez) en Gabriela (Quintero). Zij coverden op eerdere albums al eens het illustere Echoes van Pink Floyd, of The Struggle within van Metallica, maar evengoed Mozart’s Symfonie no 25 in G mineur en Radiohead’s Weird fishes. Daarnaast verzorgden ze – een deel van – de soundtrack van Pirates of the Caribean. Niet bepaald uitingen die je onder folk zou scharen.

Maar toch… In de cross-overs van Rodrigo y Gabriela zitten invloeden uit Latin, wereldmuziek en folk. Zo doen daar echter een hedendaags, modern rockend sausje overheen. De muziek is uiterst dynamisch, opzwepend, sprankelend, innovatief, krachtig en op z’n tijd, zoals in het intro van The eye that catches the dream, ook meeslepend. De geheel instrumentale muziek – op een enkel woordloos gezang na – verveelt geen moment. Het sleept je mee in z’n gedrevenheid. Vindingrijke snufjes,van loopjes tot elektronische vondsten, maken het album voor een breed publiek toegankelijk.

Eigenlijk moet je dit duo niet uit de luidsprekers thuis beluisteren, maar één van hun aanstekelijke, weliswaar gelikte, shows gaan beluisteren en bekijken. Goede commerciële muziek verdient een eerlijke kans, vooral als het ook om voortreffelijke instrumentbeheersers gaat, want dat laatste staat buiten elke discussie. 

Scroll naar boven