Ron Sexsmith – The last rider

The last rider
(Cooking Vinyl COOKCD662)

Op zijn dertiende cd The last rider fungeert de Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith voor het eerst ook als producer van het album. Hij levert een consistent geheel af, gevuld met vijftien romantische, bitterzoete, hartverwarmende en humorvolle liedjes. Hij is in staat om van een klein voorval een meeslepend lied te maken. Zijn samenwerkingspartner sinds tijden Don Kerr stond hem terzijde om de juiste geluidsinstellingen te realiseren. Zijn vaste band zorgde voor de verdere muzikale inkleuring: gedegen en dienstbaar.
The last rider is een van de meest persoonlijke platen van Sexsmith geworden, opgenomen in een ontspannen sfeer in de geluidsstudio van The Tragically Hip vlakbij Ontario, op korte afstand van zijn eigen huis. Een geheel andere omstandigheid dan bij zijn vorige cd Carousel one, die in een week tijd in Los Angeles werd vastgelegd.
Er bevinden zich geen zwakke broeders onder de nummers die op de nieuwe cd te vinden zijn. Alle vijftien tracks staan fier overeind. De liedjes nestelen zich snel in je hoofd. Even een paar details belicht: In Worried song wordt een duidelijke tekstuele link gelegd naar de traditional Worried man blues. Leuk detail voor de folkliefhebber. Dreams are bigger bevat de heerlijke zin If your dreams are bigger than your worries, you don’t have to worry about your dreams. Afsluiter Man at the gate (1913) schreef Sexsmith naar aanleiding van briefkaart die hij tegenkwam in een winkeltje. Daarop een lastig te onderscheiden man die ruim honderd jaar geleden langs het hek van een park liep. Sexsmith identificeerde zich met hem en kwam op een tekst waarin de sterfelijkheid van ons allen als  overheersend thema naar voren komt. Het typeert de wijze waarop Ron Sexsmith zich laat inspireren en waarmee hij zich een chroniqueur van de dagelijks leven weet.

Scroll naar boven