Ron Sexsmith – The vivian line

The Vivian Line
(Cooking Vinyl)

The Vivian Line is de tweede cd van de Canadese songwriter Ron Sexsmith sinds zijn zijn verhuizing van de metropool Toronto naar de rust van het rurale Stratford (Ontario) – en zijn zeventiende cd in totaal. Voorganger Hermitage vertelde het verhaal van die verandering van omgeving. Het logische gevolg is verder inkijkje in het huidige leven van Huize Sexsmith. De titel The Vivian Line verwijst naar de landweg die Sexsmith naar de snelweg brengt, als hij zijn verplichtingen weer dient op te pikken. Een poort naar het oude leven.

Opnieuw slaagt Ron Sexsmith erin om met zachte hand enorme oorwurmen te componeren. Zijn gave om onvergetelijke melodieën te bedenken en bijpassende domestieke teksten te schrijven, weet je steeds weer te raken. De dertien liedjes nestelen zich na enkele draaibeurten voorgoed in je brein en zorgen telkens weer voor een gevoel van weemoedigheid en vreugde.

Tekstueel is de blik niet enkel intern gericht. De buitenwereld dring binnen. Opener A place called love is zowel een constatering hoe ernstig de wereld er aan toe is, als een hoop op betere tijden. Of zoals Ron het zegt: Hold on, beyond hard times there’s a place called love. Voor het nummer Diamond wave gebruikte Sexsmith een melodie die hij al dertig jaar geleden schreef, maar niet eerder gebruikte. De tekst van het lied heeft ook als thema zwaarbevochten optimisme.

Lichtvoetiger werk ontbreekt natuurlijk niet. In Outdated and antiquated neemt Ron zichzelf in de maling: I belong in the past, they don’t make them like me anymore.
A barn conversation is een onmiskenbare hommage aan Ray Davies, zoals die zich in zijn beste dagen manifesteerde. Sexsmith heeft zijn bewondering voor de Kinks-voorman nooit onder stoelen of banken gestoken.

Als producer trok Sexsmith Brad Jones aan, die als bassist al eerder meewerkte aan drie vroege albums van Ron: Other songs, Whereabouts en Blue boy. Hij zorgde voor een dromerig geluid, met een breed instrumentarium, waar onder meer plaats is voor xylofoon, hobo en clavacimbel.
Het moge duidelijk zijn: er valt volop te genieten van de nummers op The Vivian Line, op meerdere manieren.

Website: www.ronsexsmith.com

Scroll naar boven