ROOTS – Rewind

Rewind
(Wild Boar Music)

Een fraai vormgegeven sigarendoosje, met een aantal kleurrijke inlegkaarten plus een cd, vormt het decor voor het het album Rewind van de achtkoppige Belgische formatie Roots. De muzikanten komen niet allen uit de folk, ook uit de jazz en de klassieke muziek. Roots speelt Keltisch gerelateerde folk met een geheel eigen kleur, mede bepaald door de samenkomst van de diverse muzikale achtergronden.
De geweldige meerstemmige zang valt meteen op, evenals het warme geluid dat dit gezelschap neerzet. De meeste van de tien eigen compositie komen van de hand van Jan van Rossem (zang en gitaar) en zijn doorgaans memoires uit het verleden. De Keltische invloeden zijn nooit ver weg, maar Roots weet ze dusdanig in de singer-songwriter-achtige idiomen mee te laten liften, alsof ze een heel natuurlijk gevolg zijn op de inhoud van de liederen.
De sound van Roots is zeer toegankelijk en aantrekkelijk, en ook heel goed en hoogwaardig gespeeld. De groep bestaat naast Van Rossem uit: Erwin Sabbe (gitaar, mandoline en zang), Laure Sabbe (zang), Christoph Elaut (bas), Tom Voet (drums), Diede Verpoest (viool), Alice De Voght (fluiten) en Johan de Greef op accordeon. Laatstgenoemde componeerde de zeer fijn in het gehoor liggende wals A Rambler’s Tale, die de cd heel degelijk in het midden breekt, waardoor de kleurrijkheid van Roots nog meer benadrukt wordt. De Greef is ook verantwoordelijk voor de tweede instrumental Route 16, een duidelijk eerbetoon aan de Keltische danstraditie.
Voor de rest bestaat het album uit een achttal degelijke songs waarin Van Rossem en Sabbe elkaar afwisselen in de leadzang. Roots klinkt als een doorgewinterde live-band, eentje die optimistische klanken weet samen te brengen met smaakvolle meerstemmige zang. Een warm bad vol onderhoudende composities!

Scroll naar boven