Rootsmuziek in Coronatijd (3)

De overlevingsdrang van de rootsmuziekzalen in een aantal portretten

Het Brabantse Oisterwijk is de thuishaven van GUO. Na enkele jaren zwerven heeft de organisatie een vaste podiumstek gevonden in het Fletcher Boschoord Hotel. Jaarlijks is er sowieso de strijd met gemeente en andere welwillenden om voldoende (financiële) support en armslag. Corona maakt het de organisatie niet makkelijker.


Zo meldt Jos Creusen, dat er sinds maart 4 concerten moesten worden geannuleerd en dat de belangstellenden (publiek) geheel gecompenseerd zijn. Daarbij ging GUO voor een bedrag aan vergoeding voor ticketservice de min in.  Bleef het daarbij, dan was de ellende nog te overzien. Maar vier subsidiënten trokken hum toezeggingen in. Soms werd een aanvraag ‘geparkeerd’, dan weer onder voorwaarden bevroren (voor eind komend seizoen alsnog realiseren) en een enkele haakte volledig af.
Gekker is dat een impresario van een geboekte artiest op schadevergoeding aandrong. Vanwege overmacht – de overheid verplichtte annulering – is daar terecht niet op ingegaan. Het lijkt een beetje op stelen van de armen, want de bodem van de GUO-kas komt aardig in zicht…

Goed nieuws is dat sommige bezoekers het reeds betaalde entreegeld doneerden en soms wat extra’s schonken of een soort voucher regeling voorstelden. Twee subsidieverstrekkers schoten de subsidie voor het komende seizoen voor. Daardoor kunnen de geplande voorstellingen voor het komende seizoen een aanvang vinden, afgezien van reisverboden voor buitenlandse acts of tournees die alsnog geannuleerd worden.

Slechts dertig bezoekers worden toegelaten en er worden twee voorstellingen per middag gegeven. Voor, tussen en na de optredens wordt ‘gelucht’. Creusen onderzocht nog een mogelijkheid om streaming concerten te organiseren, maar slechts een handjevol muzikanten reageerde, daarom is uiteindelijk dit idee niet uitgevoerd. Ondanks de beperkingen is de organisator gematigd positief.

“We worstelen en overleven al 42 jaar, maar ook bij ons geven successen uit het verleden geen garantie in de toekomst. Pandemiegolf op pandemiegolf inclusief overheidsrestricties tot zelfs lockdowns overleven we ongetwijfeld niet. Maar vooralsnog is ons glas halfvol”.

Programma GUO

  • 11 oktober: Flairck
  • 15 november: Jim Boyes & Maarten Decombel
  • 20 december: Nathan Bell
  • 17 januari : David Munnelly & Shane McGowan
  • 7 februari: Kieren Goss & Annie Kinsella
  • 14 maart Martyn Joseph
  • 18 april: Helen Flaherty Band
  • 13 mei: The Lasses / Billy & Bloomfish
Scroll naar boven