Rootsmuziek in Coronatijd (4)

De overlevingsdrang van de rootsmuziekzalen in een aantal portretten

Al ruim een halve eeuw worden er in Oost-Souburg folk- en akoestische concerten gegeven ‘op zolder’ bij Razzmatazz. Normaal gesproken zit het mutje vol, met tussen de zestig en zeventig bezoekers (al moet u dan wel voor lief nemen dat uw buren half op schoot zitten, maar dat komt de sfeer zeker ten goede).

Dat kan vanwege de anderhalve meter afstand, de luchtverversing – in normale tijden met de oplopende temperatuur toch al een probleem – niet meer. En waar er soms op het minipodium wel eens 8 muzikanten konden, is dat nu beperkt tot 2. Einde Razzmatazz? Geen sprake van. De net nieuw ingerichte organisatie laat bij monde van voorzitter Kees Reinhoud weten dat Razzmatazz voor de concerten tijdelijk verhuist naar een alternatieve ruimte, het muziekcentrum De Spot in Middelburg. Daar kunnen maximaal 50 zitplaatsen gecreëerd worden, waarbij aan alle ten aanzien van Covid 19 gestelde eisen wordt voldaan.

De eigen vaste ruimte is door de gemeente verplicht gesloten. Er zijn dus geen inkomsten van (neven)activiteiten en/of bar. De ruimte moet, wil men daar verder, wel aangepast worden (luchtverversing, kleedruimte etcetera). Als voldaan wordt aan de eisen in de eigen ruimte, wil men overgaan naar een middag- en avondconcert met pakweg 20 tot 30 bezoekers. Die kosten voor die aanpassingen worden wel gedaan, maar er staan nauwelijks inkomsten tegenover. Diezelfde gemeente int namelijk wel volop de huurpenningen van het jaar.

Desondanks verhoogt Razzmatazz de toegangskaarten en het lidmaatschapsbijdrage niet. Financieel zit de organisatie niet aan de grond, maar Reinhoud vreest dat als het Covid19 verhaal lang aanhoudt, Razzmatazz naar een andere opzet moet gaan kijken, los van het eigen gebouw. Daar is men al mee aan het experimenteren.  Zo vond in augustus op een buitenlocatie een optreden plaats. Dat pakte zodanig uit dat men nadenkt over eventueel een vervolg middels zomerconcerten als aanvulling op het (binnen)jaarprogramma.
“Streamen van concerten of oude concerten online zetten is niet aan ons besteedt. Ons team is hiermee niet vertrouwd en onze leden ook maar beperkt. We hebben in die 50 jaar nooit structureel podiumsubsidie aangevraagd. Wellicht is dat de reden dat we nu nog steeds bestaan.”

De programmering van de eerste helft van het seizoen is rond. Daarvoor moet je dus naar het tijdelijke onderkomen in de Spot in Middelburg. Afhankelijk van de ontwikkelingen wordt die samenwerking voortgezet en het tweede deel van het seizoen ingevuld.

Programma Razzmatazz

(eerste seizoenshelft)

  • 19 september: The Switchbacks
  • 17 oktober: Guy Verlinde trio
  • 14 november: Ad Vanderveen trio
  • 11 december: Roel Spanjers trio
Scroll naar boven