Rosa Spruit – Tussen stad en platteland

Tussen stad en platteland
(Monkeyman MMCD2023-1)

Rosa Spruit is een zangeres en gitariste die in Utrecht werd geboren, maar op haar zevende jaar naar het Brabantse Bergwijk verhuisde. Na de middelbare school ging ze gezondheidswetenschappen studeren in Maastricht. Niet vreemd dus dat haar debuutplaat de titel Tussen stad en platteland heeft meegekregen. Een kwart van de nummers op de twaalf nummers tellende lp/cd hebben een Brabantse achtergrond. Welgeteld één nummer is van de hand van Rosa zelf – het titelnummer en tevens de opener van het album. Wel vernederlandste ze drie tracks: Duutse grens (Erik Neijmeijer van de groep Bökkers), Bij allebei (Gijs Jolink van Jovink) en Naar stad (Jan Henk de Groot).

Rosa heeft enkele tamelijk bekende nummers gekozen, zoals Als je ooit (Gerard van Maasakkers) en Als de liefde maar blijft winnen (Daniël Lohues), maar ook veel minder bekende als Stront in mijn kop (Jeroen Kant) en Zaternacht (Iris Penning). Hieruit zou je kunnen opmaken dat het enkel om poëtische teksten gaat, maar dat idee wordt hevig teniet gedaan door het nogal stupide nummer Vrouwen uit Brabant, een lied dat Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard vertaalden uit het Engels. Niks tongue-in-cheek. Gelukkig de enige misser. Van Yevgueni werd de vertaling van In Liverpool van Suzanne Vega geleend, een bijzonder stemmig werkje.

De vader van Rosa, Kees Spruit, runt al 30 jaar het muzikanten managementbureau Monkey Man, dat ook dochterlief onder zijn hoede nam. Maar Rosa was er zonder die kruiwagen ook wel gekomen, met haar kwaliteiten. Haar stem klinkt als een klok, hoewel ze af en toe wel eens wat minder lief mag klinken.

Tussen stad en platteland werd geproduceerd door Gabriël Peeters, die zoals te doen gebruikelijk ook allerlei instrumenten bespeelt op de opnames: gitaar, bas, mandoline, piano, Hammond, Würlitzer, percussie en drums. Daarnaast speelt Mirthe de Jonge cello. Wat ze overigens ook – live en op cd – doet bij Iris Penning.

Een debuut-plaat om u tegen te zeggen. Benieuwd hoe Rosa Spruit zich ontwikkelt.

Scroll naar boven