Ross Ainslie – Vana

Vana
(Great White Records GWR006CD / Xango Music Distribution)

Ross Ainslie is een inmiddels gesettelde Schotse muzikant. Voor Vana componeerde hij alle tracks en speelde behalve de whistles, bagpies en bansuri ook cittern. Hij laat zich bijstaan door een vaste begeleidingsband met Greg Lawson (fiddle), Paul Towndrow (sax), Steve Byrnes (gitaar, drums), Hamish Napier (piano, harmonium) en James Londsay (bass).

Met name het samenspel van zijn blaasinstrumenten met de sax is verfrissend. Meestal spelen ze unisono de melodie en wordt het klankbeeld wat verbreed door het minieme verschil in klankkleur. Wanneer ook de fiddle zich daarbij voegt is het feest eigenlijk compleet.
Hulde toch ook voor de rest van de begeleiders, die zich meer op het ritmische richten. Regelmatig hoor je een break, ritmeaccenten, tegenmaten etcetera. Het maakt de muziek zeer levendig en swingend. Vooral de percussie/drums maken er een levendig en dansbaar totaalplaatje van.

De meeste nummers zijn uptempo, maar je mag ook een heerlijke air verwachten (het fraaie Rapa Nui), met een overdub van diverse whistles, afgewisseld door een knappe vioolsolo. In Absinthe in Aranya duelleren whistles en sax rond een jazzy thema, waarin ook de elektrische gitaar van Graeme Stephen een rol speelt. Emergency operation klinkt als een akoestische gothic tune met de smallpipes die voor de authenticiteit zorgen.

Vreemd is de track Wisdom in the chaos dat begint met een authentiek klinkende opname van een zanger die een bagpipe melodie humt, inclusief de grace notes. De highland bagpipe van Ainslie neemt het over, waarna in het slot beide klanken gemengd worden. Het gaat naadloos over in de folkrocktune Hope in the chaos.

Opmerkelijke gasten zijn onder meer Duncan Chisholm (fiddle) en Steve Cooney (gitaar, bass) in Gift of Gods. Niet onvermeld mag Damien O’Kane blijven. Op een drietal tracks klettert zijn banjo en zorgt daarmee voor wat luchtigheid. Niks mis met Vana.

Scroll naar boven