Ross Daly, Mitsos Stavrakakis, Vasilis Stavrakakis, Giorgis Manolakis, Kelly Thoma, Giannis Papatzanis – Tin anixi Perimenes

Tin anixi Perimenes
Geen catalogusnummer (Xango Music Distribution)

De Ier Ross Daly woont al jaren op Kreta, is volledig geïntegreerd en heeft zich ontwikkeld als gezagsdrager op het gebied van de Kretenzer Lyra. Tevens is hij bezielend leider van een muziekinstituut in zijn woonplaats, waar hij onderwijst in de traditionele instrumenten van het Griekse eiland en met concerten, lezingen, tentoonstellingen, workshops etcetera aanvult.
Voor Tin anixi perimenes (Je wachtte op de lente) schreef hij alle muziek op gedichten van Mitsos Stavrakakis. Ze worden gezongen door Vasilis. Daly speelt uiteraard lyra, maar ook luit, rabab en tarhu. Kelly Thoma (lyra), luitspeler Giorgis Manolakis en percussionist Yannis Paptzanis completeren het gezelschap.
Voor de vocalen van Stavrakakis val je onmiddellijk. Zuiver, buigzaam, helder, warm en met veel ornamentatie. Maar tevens krachtig en overtuigend. Het simultane lyra spel is groots. Soms unisono, wat een zeer krachtig en dynamisch effect geeft (Kanakista sou tragoudo), maar ook harmonisch, dat weer een vol karakter geeft. De percussie is zeer subtiel en toch stuwend. Het luitspel van Manolakis is effectief, maar treedt niet op de voorgrond.
De afzonderlijke nummers kennen een lengte van minstens zes minuten, met als uitschieter het elf minuten durende Anatoli. In die tijdspanne word je geheel meegezogen in de betoverende muziek die dit vijftal creëert.
Zo klinkt levendige, oude, maar nieuw gecomponeerde traditionele muziek.

 

Scroll naar boven