Rudolf Hecke – De sixties

Songschrijver, gitarist en muziekproducer Rudolf Hecke, ook bekend om zijn Gainsbourg-biografieën, heeft zich uitvoerig verdiept in de jaren zestig. Zelf was hij nog kind in die periode waarin de wereld grote veranderingen kende. Maar die tijd boeide hem zo erg dat hij er een vlot lezend boek over schreef.

De uitgever noemt het een biografie van die opwindende periode. Wat er allemaal in ‘de sixties’ gebeurde en door Hecke even opwindend is neergeschreven maakt duidelijk dat de titel van Dylans song The Times They Are A-Changin’ ook werkelijkheid is geworden. De ondertitel van dit boek ‘Seks! Drugs! Rock-‘n-roll! Revolutie!’ maakt meteen duidelijk waar het ertoe deed in dat decennium.
Je leest over de seksuele revolutie en het begin van maatschappelijke aanvaarding van homoseksualiteit die toen nog strafbaar was. Drugs zijn alom tegenwoordig op festivals die een nieuw muziekfenomeen werden in die jaren. Denk onder meer aan Woodstock en het Isle of Wight Festival. Revolutie komt aan bod in wat hier geschreven is over de strijd om Leuven-Vlaams (1966 en 1968), de Provo-beweging in Amsterdam, en de vele protesten aan universiteiten wereldwijd die de historie ingingen als ‘Mei 68’. Ook de vele protesten tegen de oorlog in Vietnam kunnen onder die noemer geplaatst worden.
De meeste aandacht in dit boek gaat naar de muziek in die jaren. De Beatles en de Stones – natuurlijk! – maar ook zoveel andere grensverleggende zangers, zangeressen en groepen. Hierbij heeft Hecke ook ruim aandacht voor de muziek in onze Lage Landen. En niet enkel de rock-‘n-roll. Ook Miel Cools wordt genoemd die, net als onder meer Frank Zappa, in 1968 optrad op de Internationale Essener Songtage.
Wat het boek ook aantrekkelijk maakt zijn de vele flarden getuigenissen van mensen die deze bijzondere periode hebben beleefd en die Hecke tussen zijn tekst inschuift. We lezen getuigenissen van Boudewijn de Groot, Roel Van Bambost, Roland Van Campenhout, Wim T. Schippers en nog veel anderen.
Nu, vijftig jaar later is het echt boeiend om de tweehonderd bladzijden over de vele (vooral muzikale) gebeurtenissen en invloeden van de jaren zestig in dit boek te kunnen lezen.

EPO 2018

Scroll naar boven