Ruth Keggin & Rachel Hair – Lossan

Lossan
March Hair Records MHRCD006; Xango Music Distribution

Keltische muziek associëren we vaak met Ierland, Schotland of Bretagne. In wat minder mate met Wales, Galicië en zelfs Amerika, waar de grootste populatie Ieren woont. Maar met het eiland Man? Toch ligt dit eiland omsloten door drie Keltische streken: Ierland, Schotland én Wales. En er wordt Gaelic gesproken. Weliswaar slechts nog door een beperkt aantal inwoners, maar toch… En er bestaan dus wel degelijk traditionele tunes en songs in het Manx.

Ruth Keggin is daarvan een uitvoerder. De zangeres beschikt over een heldere, warme stem, waarmee ze prachtig zingt. Geen overbodige ornamentatie of kunstgrepen als vibrato, maar strak, zuiver en innemend, met een redelijk groot bereik. Ze heeft al diverse albums op haar naam staan, maar is nooit eerder opgevallen. Op Lossan wordt ze begeleid door de Schotse Rachel Hair op clarsach. Een prima begeleider, die eveneens kunstgrepen laat voor wat ze zijn. Ondanks dat ze – op een paar solo uitvoeringen na – doelmatig maar interessant in dienst van het lied speelt, is er duidelijk sprake van een gelijkwaardigheid in dit duo. De twee vrouwen vullen elkaar uitstekend aan.

De meeste liederen zijn (slow) ballads, maar bieden voldoende spanning en afwisseling om te blijven boeien. In Mish as Y khayn, Keayrt hug mee graih en Eubonia soilshagh dragen Adam Brown (bodhran), Adam Rhodes (bouzouki) en de Manfiddler Isla Callister bescheiden bij. Het merendeel van de nummers is uit het cultureel erfgoed van Man, aangevuld met een Schotse en Ierse jig en air. Een deel is hedendaagse composities, waarvan enkele van de Manx poet Annie Kissack. Een fijn, verrassend album dat smaakt naar meer.

Scroll naar boven