Ruud de Jonker herdacht met cd-box

Ruud de Jonker

Op 1 oktober 2010 overleed Ruud de Jonker, behalve een buitengewoon aimabele man vooral ook een uniek autoharpvirtuoos en getalenteerd bespeler van uiteenlopende gitaren, accordeons en incidenteel vele andere instrumenten, met indrukwekkende capaciteiten als zanger, tekstschrijver, componist en arrangeur. De breedte van zijn muzikale interesse was ongelooflijk, maar met altijd een voorliefde voor Amerikaanse volksmuziek en oud-Hollands repertoire. Hij had een enorme muzikale feitenkennis, en zijn humoristische aankondigingen bij liveoptredens zijn onvergetelijk. Hij liet naast een grote schare dierbaren een omvangrijke muzikale erfenis na.VAAG

Vanaf 1979 maakte hij deel uit van VAAG (Vaders Actieve Akoestische Genoegen), eerst een trio (met Chiel Hessel en Cor van Sliedrecht), later een duo met alleen Chiel. Gelukkig is er een grote muzikale nalatenschap bewaard gebleven die dertig jaar (1978-2008) beslaat, in de vorm van een semi-officiële VAAG-cd en vele tientallen cassettebandjes, mini-discs en uiteenlopende geluids- en beelddragers. Deze collectie is inmiddels verzameld, uitgezocht en beschreven. Vervolgens is er een selectie gemaakt uit het materiaal; dit is zo veel mogelijk opgeknapt en ingedeeld voor opname in een representatieve cd-box met als titel The wind knows, die zal bestaan uit zes thematisch ingedeelde cd’s en een dvd, verpakt in een kartonnen wikkel, met een bijgevoegd boekje met achtergrondinformatie. Acht uur muziek, bestaand uit ruim 160 (verschillende!) nummers.

cd-box
De (kost)prijs van de box bedraagt € 30,00. Een cd-box reserveren kan, door een mailtje te sturen naar . Wacht er niet mee, want er worden niet meer exemplaren gemaakt dan er besteld zijn. De oplage is te laag voor geperste cd’s, dus het zijn gebrande cd-r’s, net als de dvd. Het bronmateriaal bestaat voornamelijk uit oude cassettebandjes van uiteenlopende kwaliteit; geluid en beeld zijn zo goed mogelijk opgelapt, maar het blijven ‘historische’ opnamen.

1. Hè hè
In 2005 verscheen na 25 jaar eindelijk een netjes opgenomen selectie van het omvangrijke VAAG-repertoire op een eigen beheer-cd. Deze kan niet in de cd-box ontbreken.

2. Walking back to you
Een verzameling Ruud- en VAAG-nummers die velen wel zullen herkennen (en een paar gewoon mooie) uit allerlei bronnen; een soort greatest hits collectie.

3. Scherp
Opnamen van trio en duo VAAG; live, in de studio, voor de radio en tijdens vaak hilarische repetities. Opgenomen tussen 1981 en 2008, koorddansend tussen kwaliteit en lol.

4. Unbroken circle
Opnamen van muzikale groepssessies, VAAG met een gast in hun oefen-atelier of kleinere of grotere groepen muzikanten, ergens thuis of bij een gelegenheid. Opname-apparaatje ergens op een bijzettafeltje en jammen maar. Muzikale kwaliteit vaak omgekeerd evenredig aan de geluidskwaliteit. Met Ruud als gangmaker, spelverdeler en teamspeler.

5. De kale Jonker
Ruud solo. Geregeld trok Ruud zich terug om een favoriet nummer op te nemen (vaak gedubd en gemixt), of om van een lied even snel melodie, akkoordenschema en arrangement vast te leggen; op de cassette schreef hij dan: oefenbandje. Dit is Ruud van heel dichtbij.

6. The last thing on my mind
Hoe breed de opzet van de vorige cd’s ook is, er bleef nog veel over dat nergens bij paste. Een bont boeketje van de onverwachte Ruud, die je altijd weer kon verrassen, bijvoorbeeld met eigen werk.

7. (dvd) Ruud in beeld
In 2006 werd een VAAG-optreden voor Mokum Folk in z’n geheel op video opgenomen. Een selectie staat op deze dvd, aangevuld met een collage van fragmenten uit privé-opnamen van een groot aantal gelegenheden. Deze selectie zou een goed beeld moeten geven van Ruuds muzikale talenten en veelzijdigheid.

 

Lees ook: Ruud de Jonker in Memoriam

Scroll naar boven