RüüT – Kiriküüt


(Nordic Notes NN177)

Kiriküüt is de derde schijf van het Estse kwartet Rüüt. Na het debuut Maasikille (aardbei) en opvolger Kadakad (jeneverbes) wederom een product met een verwijzing in de titel naar natuur. Want behalve door Estse folkmuziek, laat het viertal zich ook inspireren door de natuur. Kiriküüt is vrij vertaald nachtegaal.

Openingstrack Toonetuuled (de wind uit Toonela) is gebaseerd op een oud ritueel in Estland. In het verleden kon men de vogeltrek in de herfst en de terugkeer in de lente niet verklaren en het aloude verhaal van dood en wedergeboorte doet opgang. Bij de terugkomst gingen inwoners niet naar buiten zonder een stuk brood in de mond. Dat beschermde hen tegen allerlei ziekten en gevaren die de terugkerende vogels bij zich konden (over)brengen.

Het nummer laat gelijk een wat ander geluid horen dan voorheen. Maarja Soomre (zang, melodica, kannel), Maili Metssalu (zang, viool) en Juhan Uppin (Estse diatonisch accordeon, kannel, zang) vormen nog de kern van de formatie, waarin Juan Eerik Aardam (gitaar, zang) de plaats innam van Toomas Oks (Estse diatonische accordeon). Wat blijft is de voortreffelijke meerstemmige zang: soms fel en krachtig, dan weer verfraaid melodieus en harmonieus.

Over het algemeen is de klank wat transparanter in vergelijking met de eerdere albums. De bewerkingen van de traditionals, evenals de eigen songs, kenmerken zich door vlotte melodieën met knappe ritmische interventies en hier en daar wat referenties aan repetitieve elementen zoals ook het Britse Spiro toepast. Bij een tune als Possmehe polka is het moeilijk stil te blijven zitten. Lekker pompende bastonen met daaroverheen soepel en vlot solospel uit de accordeon.

Daartegenover staat het lichtvoetige Valtsike, een wals met fraaie vocalen en alle instrumenten afwisselend in een spot. Over het algemeen zijn de songs opgewekt, maar Oeipuu toont aan dat Rüüt zich ook bekwaamt in balladachtige songs. Hetzelfde geldt voor de vocale prestaties, zoals in het gedreven gezongen refrein van Kulumama. Het meest vertrouwd in onze oren zal het pittige Neiud mängivad mäella (meisjes spelen op de heuvel) klinken, met een referentie naar de Finse girlpowerfolk.

Een lekker afwisselende, muzikaal en productioneel prima cd met heerlijke Nordic sounds.

Scroll naar boven